Το Ισραήλ θα αναβάλλει για το επόμενο έτος την προγραμματισμένη για τον Νοέμβριο ανάπτυξη του νέου του αντιπυραυλικού συστήματος "Iron Dome" το οποίο στοχεύει στην εξάλειψη των απειλών από την Γάζα και τον Λίβανο, ανέφερε σήμερα στρατιωτική πηγή .

Το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας είχε ανακοινώσει τον Ιούλιο ότι οι δύο πρώτες συστοιχίες πυραύλων θα λειτουργήσουν τον Νοέμβριο του 2010.

Ο ισραηλινός στρατός αποφάσισε τελικά να καθυστερήσει την ανάπτυξη για το πρώτο τρίμηνο του 2011 προκειμένου να επιτραπεί η κατάρτιση των υπαλλήλων για την χρήση αυτού του ιδιαίτερα περίπλοκου συστήματος, σημείωσε η ίδια πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι συστοιχίες πυραύλων θα εγκατασταθούν σε μία αεροπορική βάση στο κεντρικό Ισραήλ, από όπου θα μπορούν να αναπτυχθούν αμέσως σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

"Η διαδικασία ενσωμάτωσης ενός τέτοιου συστήματος σε ένα πλήρως λειτουργικό σύστημα είναι ορισμένες φορές πολύπλοκη", δήλωσε ένας Ισραηλινός αξιωματικός στην εφημερίδα Jerusalem Post.

Το Iron Dome είναι σχεδιασμένο για την αναχαίτιση ρουκετών και βλημάτων μικρής εμβέλειας, παρόμοιων με αυτών που διαθέτει η Χεζμπολάχ και η Χαμάς.

Το αντιπυραυλικό σύστημα αναμένεται να αναπτυχθεί αρχικά κατά μήκος των συνόρων της Λωρίδας της Γάζας που ελέγχεται από τη Χαμάς.

Σε δεύτερη φάση, το Iron Dome θα εγκατασταθεί στα σύνορα μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου.