Οι τοπικοί εκλεγμένοι άρχοντες της τουρκικής πόλης Κάρς αποφάσισαν σήμερα την απομάκρυνση ενός αγάλματος που βρίσκεται στα σύνορα της χώρας με την Αρμενία και συμβολίζει την συμφιλίωση μεταξύ των δύο χωρών, απόφαση που ελήφθη μετά από σχετικό αίτημα του τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

"Στη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου σήμερα αποφασίστηκε η μεταφορά αυτού του αγάλματος" υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του δήμαρχου της πόλης Καρς.

Σε ερώτηση εάν το τεράστιο αυτό μπετονιένιο μνημείο ύψους 30 μέτρων θα μεταφερθεί χωρίς να καταστραφεί ο τοπικός αξιωματούχος απάντησε ότι δεν έχει ακόμα καθοριστεί η τύχη του μνημείου αναφερόμενος στις "τεχνικές εκτιμήσεις των αρχών".

Το άγαλμα απεικονίζει δύο φιγούρες αλλά στην πραγματικότητα είναι μόνο μία ανθρώπινη χωρισμένη στα δύο και φιλοτεχνήθηκε το 2006. Έχει στηθεί αλλά οι εργασίες δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Στη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψής του στην πόλη Καρς ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι οι κατασκευές που δεν ταιριάζουν με την τοπική αρχιτεκτονική θα πρέπει να καταστραφούν. Και δείχνοντας το άγαλμα είπε: "Έχετε βάλει και ένα τερατούργημα εδώ" και ζήτησε από τους τοπικούς άρχοντες να εξαφανιστεί "το τερατούργημα" πάραυτα.

Οι εργασίες της αποκαθήλωσή του και της ενδεχόμενης μεταφοράς του αλλού θα πάρουν πάνω από δύο χρόνια.

Ο διάσημος γλύπτης του αγάλματος Μεχμέτ Ακσόι δήλωσε ότι είναι αδύνατον να μεταφερθεί το άγαλμα χωρίς να καταστραφεί λόγω των τόνων τσιμέντου που έχουν χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή του.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι στην περίπτωση της καταστροφής του η συντηρητική ισλαμική κυβέρνησης της Τουρκίας θα αντιμετωπίσει σοβαρές επιπτώσεις από την διεθνή κοινότητα. "Θα γίνει κάτι σαν αυτό που έκαναν οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν καταστρέφοντας τα αγάλματα του Βούδα το 2001 στην κοιλάδα Μπαμιγιάν" ανέφερε.

Σημειώνεταί ότι η Τουρκία και η Αρμενία διαφωνούν ριζικά για το ζήτημα της σφαγής των Αρμενίων επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και  υπέγραψαν τον Οκτώβριο του 2009 σύμφωνο συμφιλίωσης, το οποίο δεν έχει εφαρμοστεί εως τώρα.