Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε κάλεσε σήμερα το Ισραήλ να άρει τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας και ζήτησε από τη Χαμάς να απελευθερώσει τον ισραηλινό στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ.

Στην πρώτη επίσκεψη γερμανού υπουργού στη Γάζα εδώ και αρκετά χρόνια, ο Βεστερβέλε δήλωσε ότι είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι το Ισραήλ έχει αποκλείσει 1,5 εκατομμύρια ανθρώπους εδώ και τρία χρόνια.

"Η Γερμανία έχει ξεκάθαρο όραμα. Υποστηρίζουμε το τέλος του αποκλεισμού", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.

"Στη Γάζα ζουν 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι και αυτός ο αποκλεισμός καταστρέφει τις ευκαιρίες τους", υπογράμμισε ο Βεστερβέλε.

"Ο αποκλεισμός αποδυναμώνει τις μετριοπαθείς φωνές και ενισχύει τους εξτρεμιστές και αυτό δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε", επεσήμανε ο γερμανός υπουργός.

Ένας γερμανός μεσολαβητής διαπραγματεύεται εδώ και δύο χρόνια την απελευθέρωση του ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ που κρατείται από τη Χαμάς, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση εκατοντάδων παλαιστίνιων κρατουμένων από το Ισραήλ.

Ο Βεστερβέλε αρνήθηκε να σχολιάσει την πρόοδο των διαπραγματεύσεων, αλλά κάλεσε τη Χαμάς "να τον αφήσει να πάει σπίτι του, στην οικογένειά του".

Ο Βεστερβέλε, που δεν συναντήθηκε με κανέναν αξιωματούχο της Χαμάς καθότι η κυβέρνησή του δεν έχει επίσημες σχέσεις με την οργάνωση, δήλωσε ότι η επίσκεψή του σημαίνει ότι η διεθνής κοινότητα και η κυβέρνηση της Γερμανίας "δεν θα ξεχάσουν τη Γάζα".