Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης της στο Ισραήλ επεσήμανε την ανάγκη για εξεύρεση ειρηνικής λύσης με τους Παλαιστίνιους "ιδίως τώρα που αυτή η γεωγραφική περιοχή γνωρίζει αναταραχές". Ο Ισραηλινός πρόεδρος Σιμόν Πέρες από την πλευρά του έκανε λόγο για  "συνετό εκδημοκρατισμό" των σχέσεων.

Η καγκελάριος της Γερμανίας υπογράμμισε επίσης ότι "υπάρχει μία κοινή ευθύνη" γιά την επίτευξη ειρήνης, τόσο για τους Ισραηλινούς όσο και για τους Παλαιστίνιους.

"Δεν πρέπει να χρησιμεύσουν ως δικαιολογία οι ταραχές στην Αίγυπτο, ώστε να διακοπεί η ειρηνευτική διαδικασία", επισήμανε η κ. Μέρκελ, η οποία πρόσφατα συμμετείχε στη διάσκεψη του Κουαρτέτου (ΗΠΑ,ΟΗΕ, ΕΕ, Ρωσία) για το Μεσανατολικό, που πραγματοποιήθηκε  στο Μόναχο.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Πέρες ανέδειξε "την ανάγκη διενέργειας ελεύθερων εκλογών, στα κράτη όπου τελικά θα ανατραπούν αυταρχικές κυβερνήσεις", απευχόμενος την ίδια ώρα, όπως κι ο πρωθυπουργός Νετανιάχου, την επικράτηση μιάς ισλαμιστικής κυβέρνησης στην Αίγυπτο.

"Αν την επαύριο των εκλογών προκύψει μία εξτρεμιστική θρησκευτική δικτατορία, τότε γιατί να γίνουν δημοκρατικές εκλογές;" διερωτήθηκε ο κ. Πέρες. "Με εκλογές αρχίζει και ολοκληρώνεται μία δημοκρατία. Η πραγματική δημοκρατία υπάρχει από την επομένη των εκλογών, με εγγύηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της φροντίδας γιά το κοινό καλό".

Ως απευκταία εξέλιξη παρουσίασε ο κ. Πέρες την εκλογική επικράτηση της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας τον Ιούνιο του 2006.