Ο κολοσσός της φαρμακοβιομηχανίας Pfizer ανακοίνωσε σήμερα πως προτίθεται να κλείσει ένα σημαντικό ερευνητικό κέντρο στη Βρετανία, με 2.400 θέσεις εργασίας, στα πλαίσια μίας ευρείας ανασυγκρότησης που θα την οδηγήσει στη μείωση κατά 5% του συνολικού προσωπικού της σε παγκόσμια κλίμακα.

Το εν λόγω κέντρο, το οποίο βρίσκεται στο Σάντουϊτς του Κεντ αποτελεί ένα από τα τέσσερα κύρια ερευνητικά κέντρα του αμερικανικού ομίλου σε όλον τον κόσμο.

Το κλείσιμό του εντάσσεται στα πλαίσια της αναδιοργάνωσης των δραστηριοτήτων έρευνας και ανάπτυξης (R&D) της εταιρείας, η οποία στόχο έχει τη μείωση κατά 5% των 110.600 εργαζομένων της σε όλον τον κόσμο, τόνισε η βρετανική θυγατρική της Pfizer.

Στο ανακοινωθέν του, ο βρετανός υπουργός Εμπορίου Βινς Κέιμπλ δηλώνει «πολύ απογοητευμένος» από την απόφαση τούτη, εκτιμώντας παράλληλα πως αυτή επ’ ουδενί συνιστά «μία έμμεση κρίση όσον αφορά τον ρόλο της Βρετανίας στη φαρμακευτική έρευνα» και πως η χώρα εξακολουθεί να αποτελεί έναν «ελκυστικό τόπο» για δραστηριότητες R&D.

Μολαταύτα, το κλείσιμο αυτού του κέντρου αποτελεί ένα σημαντικό πλήγμα για την κυβέρνηση του συντηρητικού Ντέιβιντ Κάμερον, η οποία έχει εφαρμόσει ένα ανεπανάληπτα σκληρό σχέδιο λιτότητας και έχει στηρίξει τις ελπίδες του στον ιδιωτικό τομέα για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, προκειμένου να ισοζυγίσει τις χιλιάδες απολύσεις στον δημόσιο τομέα έως το 2015, σύμφωνα με τα μέτρα περιορισμού των δημοσίων δαπανών.