Επιμένουν οι Αιγύπτιοι στην άμεση αποχώρηση του Χόσνι Μουμπάρακ παρά την ανακοίνωση που ο ίδιος έκανε χθες σε τηλεοπτικό του διάγγελμα και διαβεβαίωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες προεδρικές εκλογές, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Οι διαδηλωτές εντείνουν τις πιέσεις τους κόντρα στο καθεστώς Μουμπάρακ, ενώ χθες τουλάχιστον ένα εκατομμύριο άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους του Καΐρου και της Αλεξάνδρειας ζητώντας την άμεση αποχώρησή του και την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών και προεδρικών εκλογών.

"Δεν προτίθεμαι να θέσω υποψηφιότητα στις επερχόμενες εκλογές" δήλωσε ο Μουμπάρακ ξεκαθαρίζοντας ότι σκοπεύει να αξιοποιήσει το υπόλοιπο διάστημα της θητείας του, στην προσπάθεια να διασφαλίσει μία ομαλή μετάβαση της εξουσίας και να εξομαλύνει το δρόμο για τον επόμενο πρόεδρο.

Ο 82χρονος ηγέτης που διατήρησε τα σκήπτρα της διακυβέρνησης για περίπου 30 χρόνια, στο λόγο του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, ισχυρίστηκε ότι ποτέ δεν αναζήτησε την ισχύ ή την επιρροή.

Το διάγγελμά του έγινε μετά την γιγαντιαία κινητοποίηση άνω του ενός εκατομμυρίου συμπατριωτών του σε όλη τη χώρα, που απαίτησαν να αποποιηθεί άμεσα της εξουσίας του και να ανοίξει το δρόμο για τις πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Πυροβολισμοί και κινήσεις αρμάτων στους δρόμους της Αλεξάνδρειας

Βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν, αργά τη νύχτα της Τρίτης στην Αλεξάνδρεια, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αιγύπτου, αμέσως μετά το διάγγελμα του προέδρου Μπουμπάρακ, στο οποίο ανακοίνωσε ότι δεν θα διεκδικήσει άλλη θητεία, μετά το πέρας της τωρινής, το Σεπτέμβριο.

Αραβικά δορυφορικά δίκτυα, μετέδωσαν πληροφορίες για ριπές πυροβολισμών στην πόλη, αλλά και κινήσεις τεθωρακισμένων αρμάτων στους δρόμους της. Οι διαδηλωτές σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ανταπάντησαν με πετροπόλεμο.

Ο ΕλΜπαραντέι ζητά άμεση αποχώρηση Μουμπάρακ

Ο επί μακρό χρονικό διάστημα Αιγύπτιος διπλωμάτης Μοχάμεντ ΈλΜπαραντέι, δήλωσε ότι δεν πιστεύει πως ο πρόεδρος Μουμπάρακ, προχώρησε αρκετά ώστε να συναντήσει τις απαιτήσεις των διαδηλωτών στην Αίγυπτο. Παράλληλα χαρακτήρισε τις σημερινές εξαγγελίες, ως τέχνασμα προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία, όπως μετέδωσε το δίκτυο CNN.

Το Αμερικανικό ενημερωτικό δίκτυο, το οποίο είχε πάρει νωρίτερα συνέντευξη από τον πρώην επικεφαλής της Υπηρεσίας Ελέγχου των Εξοπλισμών του ΟΗΕ, αλλά δεν την μετέδωσε αμέσως, άφησε να εννοηθεί ότι ο ΕλΜπαραντέι θα θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, χωρίς όμως αυτό να είναι το κύριο μέλημά του.

Ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου σκέφτεται να κατέβει ως υποψήφιος πρόεδρος

Ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα, δημοφιλής Αιγύπτιος πολιτικός και πρώην υπουργός Εξωτερικών του προέδρου Μουμπάρακ, δήλωσε την Τρίτη σε συνέντευξη στο CNN ότι θα σκεφθεί σοβαρά το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Οι δηλώσεις του στο Αμερικανικό δίκτυο έγιναν μετά την ανακοίνωση Μουμπάρακ περί αποχώρησης του, μετά το τέλος της θητείας του και πως, το υπόλοιπο χρονικό διάστημα θα το αξιοποιήσει ασχολούμενος, με τα αιτήματα των διαδηλωτών, συμπεριλαμβανομένου αυτού που αφορά τη συνταγματική μεταρρύθμιση, που θα βάζει όριο στις προεδρικές θητείες.

Σύμφωνα με το Μούσα ο Μουμπάρακ, προσέφερε κάτι νέο την Τρίτη, στο λόγο του, που θα κάνει αρκετούς να αναρωτιούνται, αν πήγε αρκετά μακριά και αυτό θα είναι και το διακύβευμα των συζητήσεων τις επόμενες μέρες.

Ομπάμα: Θέτει ως μάρτυρες της αλλαγής στην Αίγυπτο την παγκόσμια κοινότητα

Με δήλωσή του αργά την νύχτα της Τρίτης, για την οποία είχαν ειδοποιηθεί προηγουμένως οι δημοσιογράφοι, ο πρόεδρος Ομπάμα είπε ότι, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ αναγνώρισε πως η χώρα του πρέπει να προχωρήσει σε μία αλλαγή.

Επεσήμανε ακόμα ο Αμερικανός πρόεδρος, πως οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να προσφέρουν οποιαδήποτε βοήθεια θα χρειαζόταν ο λαός της Αιγύπτου, ως επακόλουθο των διαδηλώσεων. Όλα αυτά ήρθαν μετά το διάγγελμα του Μουμπάρακ, με το οποίο υποσχόταν ότι δεν θα διεκδικήσει άλλη προεδρική θητεία και ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου είχε υπάρξει, ημίωρη τηλεφωνική συνομιλία του προέδρου Ομπάμα, μαζί του.