Χιλιάδες κάτοικοι και τουρίστες της βορειοδυτικής ακτής της Αυστραλίας εγκατέλειψαν τις εστίες τους ενόψει της έλευσης του μέγιστης έντασης κυκλώνα Γιάσι απόψε, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει στην περιοχή τη χειρότερη καταιγίδα των τελευταίων χρόνων, σύμφωνα με την Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Ο τροπικός κυκλώνας Γιάσι, του οποίου η ένταση αναβαθμίστηκε στη μέγιστη κατηγορία 5, αναμένεται το βράδυ στις 22:00 τοπική ώρα (14:00 ώρα Ελλάδος), ανακοίνωσε η μετεωρολογική υπηρεσία.

Ο κυκλώνας, το μάτι του οποίου εκτιμάται ότι έχει διάμετρο 35 χλμ., αναμένεται να πλήξει την πυκνοκατοικημένη παράκτια ζώνη μεταξύ των πόλεων Κερνς και Κάρντγουελ, με σχεδόν 130.000 κατοίκους η καθεμιά.

Ο κυκλώνας θα συνοδεύεται από ανέμους που θα πνέουν με ταχύτητα 280 χλμ. την ώρα και οι σφοδρές βροχοπτώσεις μπορεί να προκαλέσουν πλημμύρες στις τουριστικές πόλεις που βρίσκονται στην ακτή αυτή, κοντά στο Μεγάλο Κοραλλιογενές Φράγμα.

Ο κυκλώνας ήταν σήμερα το πρωί 650 χλμ. βορειοανατολικά της ακτής.

Οι κάτοικοι της περιοχής κλήθηκαν να εγκαταλείψουν το συντομότερο τις εστίες τους.

"Δεν μπορώ να το πω πιο επιτακτικά. Πρέπει να βιαστείτε. Μην προσπαθήσετε να ετοιμάσετε αποσκευές. Πηγαίνετε να προφυλαχτείτε", είπε η πρωθυπουργός του Κουίνσλαντ 'Αννα Μπλάι.

"Δεν πίστευα ότι μια περιοχή τόσο πυκνοκατοικημένη θα γνώριζε έναν κυκλώνα με μια τόσο μεγάλη ένταση".

Στις περιοχές που κινδυνεύουν περισσότερο από την έλευση του κυκλώνα, χιλιάδες παραθεριστές και κάτοικοι εγκατέλειψαν τις εστίες τους ενώ οι ασθενείς από τα δύο νοσοκομεία του Κερνς απομακρύνθηκαν με στρατιωτικό αεροπλάνο προς νοσηλευτικά ιδρύματα στο Μπρισμπέιν, νοτιότερα.

Η κίνηση θα διακοπεί σήμερα στα αεροδρόμια και τα λιμάνια του Κερνς και των γειτονικών πόλεων.

Ουρές σχηματίστηκαν στα πρατήρια βενζίνης και στα ταμεία των σούπερ-μάρκετ των πόλεων Κερνς και Τάουνσλιβ, ώστε ο κόσμος να προμηθευτεί αγαθά πριν κλείσουν τα καταστήματα.

Οι δρόμοι του Κερνς, συνήθως γεμάτοι από τουρίστες που επισκέπτονται το Μεγάλο Κοραλλιογενές Φράγμα, έχουν ερημώσει. Τα επτά καταφύγια για την υποδοχή όσων εγκαταλείπουν τις εστίες τους είναι πλήρη.

Ο ουρανός είναι γεμάτος μαύρα σύννεφα, η ατμόσφαιρα έχει μεγάλη υγρασία, δεν φυσάει και μόνο μερικές νεροποντές σημειώνονται.

Το μέγεθος και η ένταση του κυκλώνα μπορεί να ξεπεράσουν κατά πολύ αυτά του κυκλώνα Τρέισι που είχε ισοπεδώσει την πόλη Ντάργουιν, στη βόρεια Αυστραλία, το 1974, προκαλώντας το θάνατο 71 ανθρώπων και καταστρέφοντας το 90% των κατοικιών.

Ο τελευταίος μεγάλος κυκλώνας που έπληξε τη βορειοδυτική Αυστραλία, ήταν ο Λάρι, κατηγορίας 4, που το 2006 είχε καταστρέψει τις σοδειές στη μια γεωργική περιοχή στα προάστια του Ινισφέιλ, νότια του Κερνς.

Ο νότος της πολιτείας Κουίνσλαντ, η πλέον πληγείσα περιοχή από τις πλημμύρες στα τέλη του 2010 και στις αρχές 2011, αναμένεται ωστόσο να γλιτώσει από τον κυκλώνα Γιάσι, που ακολουθεί βόρεια πορεία.