Ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας, Σάμουελ Ζμπόγκαρ, θα επισκεφθεί την Αλβανία και την ΠΓΔΜ, στο πλαίσιο περιοδείας-αστραπής για να βοηθήσει τις δύο χώρες στην εκτόνωση της πολιτικής έντασης.

Ο κ. Ζμπόγκαρ θα επισκεφθεί πρώτα τα Τίρανα, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Αλβανό ομόλογό του, Έντμοντ Χατζινάστο και άλλους Αλβανούς αξιωματούχους, καθώς και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Έντι Ράμα.

Ο Σλοβένος υπουργός Εξωτερικών, στις συνομιλίες με τους Αλβανούς πολιτικούς, θα υπογραμμίσει τη σημασία του πολιτικού διαλόγου και την ανάγκη προώθησης των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων για την προετοιμασία της ένταξης της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), σύμφωνα με ανακοίνωση του σλοβενικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο κ. Ζμπόγκαρ ζήτησε από την ΕΕ να καταβάλλει πρόσθετες προσπάθειες για να βοηθήσει την Αλβανία να ξεπεράσει την πολιτική κρίση, που κλιμακώθηκε σε βίαιες διαδηλώσεις, την περασμένη εβδομάδα.

Η ΕΕ έχει ήδη ανακοινώσει ότι την Πέμπτη θα μεταβεί στην Αλβανία ο επικεφαλής της διεύθυνσης για τις σχέσεις με τη Ρωσία, τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και τα Βαλκάνια, Μίροσλαβ Λάιτσακ.

Ο Σλοβένος υπουργός Εξωτερικών θα ταξιδέψει και στην ΠΓΔΜ, όπου θα έχει συνομιλίες με αξιωματούχους της αντιπολίτευσης, με αντικείμενο την αποκατάσταση του δημοκρατικού διαλόγου μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, η οποία αποχώρησε από τη Βουλή, την περασμένη Παρασκευή, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό της χώρας, Νίκολα Γκρούεφσκι, για αυταρχικό τρόπο διακυβέρνησης της χώρας.

Ο κ. Ζμπόγκαρ θα έχει συναντήσεις με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι, τον πρόεδρο της αντιπολιτευόμενης Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης (SDSM), Μπράνκο Τσερβένκοφσκι και τον πρόεδρο του αντιπολιτευόμενου κόμματος "Νέα Δημοκρατία", Ιμέρ Σελμάνι.

Επίσης, έχει προγραμματιστεί συνάντηση του κ. Ζμπόγκαρ με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι.