Μεγάλη ένταση επικρατεί ξανά στο Κάιρο. Αυτή τη φορά βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν ανάμεσα σε οπαδούς του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ και σε διαδηλωτές που ζητούν την αποχώρησή του. Οι διαδηλωτές συγκρούονταν μεταξύ τους με ξύλα και έριχναν πέτρες γύρω από άρματα μάχης που φρουρούν τις εισόδους στην πλατεία, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δέκα άνθρωποι. Το πρακτορείο Reuters μεταδίδει ότι ακούστηκαν και πυροβολισμοί χωρίς ωστόσο να καταστεί σαφές από που προήλθαν. Ωστόσο η κρατική τηλεόραση διαψεύδει την είδηση ενώ   ανταποκριτής του δικτύου Al Jazeera είχε μεταδώσει νωρίτερα ότι ο στρατός είχε ρίξει βολές στον αέρα.

Οι υποστηρικτές του Προέδρου της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ, κρατώντας ρόπαλα και μαστίγια, εισέβαλαν πάνω σε άλογα και καμήλες στην πλατεία Ταχρίρ(Απελευθέρωσης). Αυτόπτης μάρτυρας είπε στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι οι διαδηλωτές πιστεύουν ότι μερικοί από τους υποστηρικτές του Μουμπάρακ που βρίσκονται πίσω από τις σημερινές συγκρούσεις είναι αστυνομικοί με πολιτική περιβολή.

Οι οπαδοί του προέδρου πραγματοποιούσαν πορεία νωρίς το πρωί στην πλατεία Ταχρίρ όπου χιλιάδες διαδηλωτές κατά του Μουμπάρακ έχουν κατασκηνώσει εδώ και εννέα ημέρες ζητώντας την αποχώρηση του προέδρου.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια μετέδωσε ότι αρκετοί δημοσιογράφοι του δέχθηκαν επίθεση από φιλοκυβερνητικούς διαδηλωτές, οι οποίοι κατέστρεψαν εξοπλισμό των δημοσιογράφων. Την ιδια ώρα, τρία κινήματα που μετέχουν στο συνασπισμό κατά του Μουμπάρακ αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους ότι αστυνομικοί με πολιτικά εισέβαλαν βίαια σήμερα στην πλατεία Ταχρίρ.

Ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι κατηγόρησε την αιγυπτιακή κυβέρνηση για "τακτικές εκφοβισμού”.

"Ανησυχώ εξαιρετικά, αυτό είναι άλλο ένα σύμπτωμα ή άλλη μια ένδειξη ενός εγκληματικού καθεστώτος που χρησιμοποιεί εγκληματικές πράξεις", δήλωσε ο Ελ Μπαραντέι στο ραδιοσταθμό του BBC. "Ο φόβος μου είναι μήπως υπάρξει λουτρό αίματος", πρόσθεσε αποκαλώντας τους διαδηλωτές υπέρ του Μουμπάρακ "μια ομάδα από φονιάδες".

Πάντως το αιγυπτιακό υπουργείο Εσωτερικών αρνήθηκε  τις κατηγορίες των αντικυβερνητικών διαδηλωτών ότι αστυνομικοί με πολιτικά συμμετέχουν στις διαδηλώσεις κατά τις οποίες σημειώθηκαν βίαια επεισόδια στην κεντρική πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

 Απορρίπτει τις διεθνείς εκκλήσεις για "άμεση μεταβίβαση της εξουσίας" η κυβέρνηση

Η Αίγυπτος απορρίπτει τις εκκλήσεις για άμεση μεταβίβαση της εξουσίας, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών, Χοσάμ Ζάκι, μετά τις επανειλημμένες εκκλήσεις προς την κατεύθυνση αυτή της διεθνούς κοινότητας, και κυρίως των ΗΠΑ.

"Αυτό που λένε οι ξένες πλευρές σχετικά με 'μια μεταβατική περίοδο που αρχίζει αμέσως' στην Αίγυπτο απορρίπτεται", αναφέρει ο Ζάκι σε ανακοίνωση του, εκτιμώντας ότι αυτό "αποβλέπει στο να αναμοχλεύσει τη βία στην εσωτερική κατάσταση της Αιγύπτου".

Νέα μαζική διαδήλωση την Παρασκευή

Ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης στην Αίγυπτο απηύθυνε σήμερα έκκληση για μαζική αντικυβερνητική διαδήλωση την Παρασκευή παρά την εντολή του στρατού στους διαδηλωτές να επιστρέψουν στα σπίτια τους, ενώ ανακοίνωσε ότι θα διαπραγματευτεί μόνο με τον αντιπρόεδρο Όμαρ Σουλεϊμάν αν ο πρόεδρος Μουμπάρακ παραιτηθεί.

"Καλούμε τον κόσμο να συνεχίσει τη διαμαρτυρία του στην Πλατεία Ταχρίρ και ζητούμε από τον καθένα να συμμετάσχει στην 'Παρασκευή της αναχώρησης' για να πραγματοποιήσει πορεία από όλα τα κυβερνεία της χώρας στο Κάιρο, προς την Πλατεία Ταχρίρ, έξω από τη λαϊκή συνέλευση και το κτίριο της τηλεόρασης", τονίζει η αντιπολίτευση.

Στο συνασπισμό της αντιπολίτευσης ανήκουν η Εθνική Ένωση για Αλλαγή υπό τον Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι, η Μουσουλμανική Αδελφότητα και άλλοι πολιτικοί σχηματισμοί.

Ο Ελ Μπαραντέι, κάλεσε τον Μουμπάρακ να φύγει "το αργότερο την Παρασκευή", την οποία ονόμασε "Παρασκευή της αναχώρησης" τασσόμενος υπέρ μιας "έντιμης εξόδου", του 82χρόνου προέδρου.

"Δεν θα φύγουμε εμείς, αυτός θα φύγει", είναι το σύνθημα που ακούγεται από τα μεγάφωναστην πλατεία Ταχρίρ, την επομένη του διαγγέλματος του Χόσνι Μουμπάρακ, ο οποίος ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος για έκτη προεδρική θητεία.

Ο αιγυπτιακός στρατός ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι οι πολίτες της Αιγύπτου διαβίβασαν το μήνυμά τους, τα αιτήματά τους ακούστηκαν και ήλθε ο καιρός να βοηθήσουν την Αίγυπτο να επιστρέψει στους κανονικούς της ρυθμούς ζωής, σε μία σαφή έκκληση προς τους πολίτες να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Τα επίσημα μέσα ενημέρωσης της Αιγύπτου μετέδωσαν τη "χαλάρωση" του μέτρου απαγόρευσης της κυκλοφορίας από σήμερα. Συγκεκριμένα, η έναρξη της απαγόρευσης κυκλοφορίας ορίζεται για τις 17.00 (τοπική ώρα) αντί 15.00 που ίσχυε μέχρι σήμερα και το τέλος ισχύος των μέτρων ορίζεται για τις 07.00 το πρωί, αντί  08.00 που ίσχυε μέχρι σήμερα. Το πρακτορείο Mena διευκρινίζει ότι η απόφαση ελήφθη από τον πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ.

Η πρόσβαση στο Ίντερνετ αποκαταστάθηκε τουλάχιστον μερικώς σήμερα στο Κάιρο, έπειτα από διακοπή πέντε ημερών, σύμφωνα με δημοσιογράφους και χρήστες του Δικτύου.

Το κοινοβούλιο διέκοψε τις συνεδριάσεις του

Το αιγυπτιακό κοινοβούλιο διέκοψε τις συνεδριάσεις του μέχρι την επανεξέταση των αποτελεσμάτων των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών, που χαρακτηρίσθηκαν από κατηγορίες για νοθεία και βία.

"Ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Φάτι Σορούρ επιφόρτισε τον γενικό γραμματέα του κοινοβουλίου Σάμι Μαχράν να έλθει σε επαφή με την ανώτατη εκλογική επιτροπή για να λάβει τα ονόματα των βουλευτών εναντίον των οποίων έχουν εκδοθεί δικαστικές αποφάσεις". Η αιγυπτιακή δικαιοσύνη έχει ακυρώσει τα εκλογικά αποτελέσματα σε μία σειρά εκλογικών περιφερειών, μετά τις εκλογές της 28ης Νοεμβρίου και 5ης Δεκεμβρίου.  Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου δήλωσε ότι η αιγυπτιακή εθνοσυνέλευση θα κηρύξει άκυρη την εκλογή των βουλευτών για τους οποίους υπάρχει δικαστική απόφαση και ότι θα ανακοινώσει τη διενέργεια νέας ψηφοφορίας στις εν λόγω εκλογικές περιφέρειες.