Μάχη δίδεται στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για να συμπεριληφθεί στην έκθεση προόδου της Τουρκίας θέμα επιστροφής της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη χθεσινή συνεδρία έγινε ανταλλαγή απόψεων επί των 315 τροπολογιών, που έχουν κατατεθεί από διάφορες πολιτικές ομάδες για την έκθεση προόδου της Τουρκίας, με εισηγήτρια την Ολλανδή Ευρβουλευτή Ρία Ομεν Ρόιτεν.  

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του κρατικού καναλιού, καταβάλλεται προσπάθεια όπως στην έκθεση συμπεριληφθεί αναφορά, στην οποία να υπογραμμίζεται η ανάγκη επιστροφής της Αμμοχώστου, βάσει του ψηφίσματος 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η ψηφοφορία επί των τροπολογιών θα διεξαχθεί την Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου, ενώ η έκθεση αναμένεται να εγκριθεί από την ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου τον Μάρτιο.

Σε μία άλλη εξέλιξη, στη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, η εισηγήτρια της έκθεσης Ευρωβουλευτής Ρια  Ομεν Ρούιτε, απάντησε αρνητικά σε αιτήματα ευρωβουλευτών των Πρασίνων και των Φιλελευθέρων για περίληψη αναφοράς στο απευθείας εμπόριο και στον τερματισμό της λεγόμενης "απομόνωσης" των Τουρκοκυπρίων.

Ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Τάκης Χατζηγεωργίου σε παρέμβαση του τόνισε ότι στην έκθεση προόδου της Τουρκίας υπάρχουν ζητήματα ουσίας τα οποία απουσιάζουν.

Δεν μπορεί, είπε ο κύριος Χατζηγεωργίου, η Τουρκία από τη μιά να διεκδικεί ρόλο ρυθμιστή στην περιοχή και να θέλει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση και από την άλλη να συνεχίζει να παραβιάζει δια της στρατιωτικής κατοχής κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης το διεθνές δίκαιο και θεμελιώδεις αρχές της ίδιας της Ενωσης.

Στη δική της παρέμβαση η Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ Αντιγόνη Παπαδοπούλου ζήτησε να καταγραφεί η αλήθεια στην έκθεση προόδου και τόνισε πως η ίδια δεν προτίθεται να αποσύρει τις τροπολογίες της για την Κύπρο.