Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι, τον οποίο υποστηρίζει η Χεζμπολάχ, δήλωσε ότι έχει βάσιμες ελπίδες ότι θα καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση "με τη συμμετοχή του στρατοπέδου του Σάαντ Χαρίρι".

"Δεν μπορώ να προσδιορίσω ημερομηνία. Όμως, έχω βάσιμες ελπίδες ότι θα μπορέσω να σχηματίσω κυβέρνηση με τη συμμετοχή του στρατοπέδου του Σάαντ Χαρίρι", δήλωσε ο Μικάτι σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro.

"Το στρατόπεδο αυτό δεν εξέφρασε ποτέ επιφυλάξεις για τις πολιτικές πεποιθήσεις και θέσεις μου. Οι επικρίσεις που διατυπώθηκαν αφορούν τον τρόπο με τον οποίο έγινε ο διορισμός μου", τόνισε.

Η Χεζμπολάχ, την οποία υποστηρίζουν το Ιράν και η Συρία, έριξε την κυβέρνηση Χαρίρι όταν ο πρωθυπουργός απέρριψε το αίτημά της να διακόψει τη συνεργασία με το δικαστήριο του ΟΗΕ που ερευνά τη δολοφονία, το 2005, του πρώην πρωθυπουργού και πατέρα του Ραφίκ Χαρίρι. Η Χεζμπολάχ αρνείται οποιαδήποτε ανάμιξή της στη δολοφονία, ωστόσο το δικαστήριο του ΟΗΕ αναμένεται να προχωρήσει σε παραπομπή των μελών της.

Ο Μικάτι έλαβε στις 25 Ιανουαρίου εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης και άρχισε τις διαβουλεύσεις. Ο συνασπισμός του Χαρίρι που ως τότε διεμήνυε ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει στη νέα κυβέρνηση, ζήτησε την Πέμπτη από τον Μικάτι να δεσμευτεί ξεκάθαρα υπέρ του ειδικού δικαστηρίου του ΟΗΕ.

"Η θέση μου είναι σαφής: η κυβέρνηση παραμένει δεσμευμένη στο σεβασμό του πρωτοκόλλου που τη συνδέει με τον ΟΗΕ όσον αφορά το ειδικό δικαστήριο, εκτός εάν οι Λιβανέζοι συμφωνήσουν να το επανεξετάσουν, ομόφωνα και με αραβική υποστήριξη", τονίζει ο Μικάτι στη συνέντευξή του.

Ο Μικάτι υπερασπίστηκε για μια ακόμα φορά το ότι είναι "ο υποψήφιος της Χεζμπολάχ", ωστόσο τόνισε:"Σε κάθε περίπτωση δε θέλω να είμαι όμηρος κανενός στρατοπέδου".

Πολιτικοί παρατηρητές φοβούνται πάντως ότι με τη Χεζμπολάχ σε θέση ισχύος, ο Μικάτι θα δεχθεί να διακόψει τη λιβανική χρηματοδότηση του ειδικού δικαστηρίου του ΟΗΕ που ερευνά τη δολοφονία του Χαρίρι και ότι θα αποσύρει τους λιβανέζους δικαστές.