Οι Ρωσικές αρχές αποκατέστησαν την επαφή με ένα στρατιωτικό δορυφόρο, που όμως φαίνεται ότι βρίσκεται σε εσφαλμένη τροχιά, μετέδωσε την Τετάρτη το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ιντερφάξ.

"Οι ειδικοί του ελέγχου αποστολής κατάφεραν να αποκαταστήσουν τη σύνδεση με το σκάφος. Βρίσκεται σε μια τροχιά οι παράμετροι της οποίας είναι διαφορετικές από τις σχεδιασμένες", ανέφερε το Ιντερφάξ, επικαλούμενο πηγή της διαστημικής βιομηχανίας.

Η πηγή ανέφερε ότι ο έλεγχος αποστολής θα διακριβώσει μέσα στις επόμενες λίγες ώρες εάν και κατά πόσον ο δορυφόρος αυτός μπορεί ακόμη να χρησιμοποιηθεί. Η ρωσική ομοσπονδιακή διαστημική υπηρεσία και οι διαστημικές δυνάμεις, που χειρίζονται τις εκτοξεύσεις στρατιωτικών δορυφόρων, απέφυγαν να κάνουν σχόλια.

Ο δορυφόρος GEO-IK-2, ο οποίος είναι σχεδιασμένος για να πραγματοποιήσει μετρήσεις όσον αφορά το σχήμα της Γης, είχε εκτοξευθεί χθες Τρίτη από το κοσμοδρόμιο Πλέσετσκ, στη βόρεια Ρωσία. Ο έλεγχος της αποστολής έχασε επαφή με τον δορυφόρο λίγες ώρες αργότερα.

Το συμβάν διαδέχεται την απώλεια τριών δορυφόρων του συστήματος πλοήγησης GLONASS, προκαλώντας οργή στο Κρεμλίνο, το οποίο επιχειρεί να ανακτήσει την Ρωσική τεχνολογική ανεξαρτησία.

Ο πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ καθαίρεσε με αφορμή το συμβάν αυτό δυο κορυφαία στελέχη της διαστημικής υπηρεσίας.

Το σύστημα GLONASS, που θεωρείται ανταγωνιστικό προς το σύστημα GPS των ΗΠΑ, προωθήθηκε προσωπικά από τον πρωθυπουργό Βλαντίμιρ Πούτιν.