Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε σήμερα για λόγους δεοντολογίας να περιορίσει τη δραστηριότητα του πρώην επιτρόπου της Γερμανίας Γκίντερ Φερχόιγκεν, ο οποίος έχει γίνει σύμβουλος σε θέματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση, απαγορεύοντάς του για περισσότερο από δύο χρόνια την πρόσβαση σε μια ολόκληρη σειρά επαφών.

Το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ επικύρωσε τις σχετικές προτάσεις μιας εσωτερικής επιτροπής δεοντολογίας, ωστόσο δεν έφτασε να απαγορεύσει στον Φερχόιγκεν να ασκεί τη νέα δραστηριότητά του, όπως ζητούσαν μη κυβερνητικές οργανώσεις και όπως είχε κάνει το 2010 με έναν άλλο πρώην επίτροπο, τον Ιρλανδό Τσάρλι Μακρίβι.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, οι Βρυξέλλες επέτρεψαν στον Φερχόιγκεν να συνεχίσει τη δραστηριότητα του επικεφαλής μιας εταιρείας συμβούλων για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, την οποία ίδρυσε πέρυσι στη Γερμανία, την "Εταιρεία ευρωπαϊκής εμπειρίας", μαζί με τη σύντροφό του και πρώην επικεφαλής του γραφείου του στις Βρυξέλλες.

Ωστόσο η Επιτροπή απαγόρευσε αναδρομικά στον Φερχόιγκεν, ο οποίος είχε διατελέσει επίτροπος Βιομηχανίας ως το Φεβρουάριο του 2010, οποιαδήποτε επαφή επί 26 μήνες με τις πρώην υπηρεσίες του και οποιαδήποτε επαφή με τις περίπου 400 επιχειρήσεις, με τις οποίες είχε να κάνει η πρώην υπηρεσία του.

Η σύντροφός του, συνυπεύθυνη της εταιρείας συμβουλών, πρέπει να συμμορφωθεί επίσης προς παρόμοιους περιορισμούς.

Οι αποφάσεις αυτές ελήφθησαν κυρίως εξαιτίας της "έλλειψης συνεργασίας" του ζεύγους, το οποίο δεν παρέσχεσε στην επιτροπή δεοντολογίας όλες τις πληροφορίες που του ζητήθηκαν για την εταιρεία συμβουλών, διευκρίνισε η ίδια πηγή.

Η εταιρεία του Φερχόιγκεν, πρώην υπουργού του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, προτείνει στον ιστότοπό της την "εμπειρογνωμοσύνη και τη μεγάλη εμπειρία της όσον αφορά την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την εξωτερική πολιτική" και τις συμβουλές της για την εκπόνηση "της καλύτερης στρατηγικής για έχει κανείς επιτυχία όταν απευθύνεται στους ευρωπαϊκούς θεσμούς". Αρνείται ωστόσο το χαρακτηρισμό της εταιρείας ως λόμπι.

Τον Οκτώβριο, ο πρώην επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για την Εσωτερική Αγορά Τσάρλι Μακρίβι είχε υποχρεωθεί από την Επιτροπή να παραιτηθεί από μια τράπεζα λόγω πιθανής σύγκρουσης συμφερόντων -- ήταν η πρώτη φορά που συνέβη κάτι τέτοιο.

Όταν αποχωρούν από τις Βρυξέλλες, οι ευρωπαίοι επίτροποι είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν τις υποψηφιότητές τους για νέα καθήκοντα σε μια επιτροπή δεοντολογίας. Αυτό ισχύει για ένα χρόνο μετά την αποχώρησή τους.