Σήμερα αναμένεται να γίνει από το Προσωρινό Εκλογικό Συμβούλιο της Αϊτής η ανακοίνωση του ονόματος του δεύτερου υποψηφίου ο οποίος θα διεκδικήσει στις επαναληπτικές εκλογές της 20ής Μαρτίου, την προεδρία της χώρας εν μέσω της πολιτικής αβεβαιότητας η οποία γίνεται πιο πολύπλοκη από το ενδεχόμενο να επιστρέψει στην χώρα ο πρώην πρόεδρος Ζαν Μπερτράντ Αριστίντ, το οποίο προκαλεί πολώσεις.

Πρόκειται για τα οριστικά αποτελέσματα του πρώτου γύρου των χαοτικών εκλογών της 28ης Νοεμβρίου, οι οποίες προκάλεσαν διαδηλώσεις και καταγγελίες για νοθεία στην φτωχή και ασταθή χώρα της Καραϊβικής.

Ουσιαστικά το Συμβούλιο θα ανακοινώσει εάν αντίπαλος της πρώην πρώτης κυρίας Μιρλάν Μανιγκά, η οποία προηγείται σε ψήφους χωρίς να εξασφαλίζει απόλυτη πλειοψηφία, θα είναι ο δημοφιλής μουσικός, Μισέλ Μαρτελί ή ο υποστηριζόμενος από την κυβέρνηση, Ζιντ Σελεστάν.

Η ανανεωμένη αστάθεια έρχεται αμέσως μετά από τον καταστροφικό σεισμό πριν από ένα χρόνο που προκάλεσε το θάνατο 300.000 ανθρώπων και τη φονική επιδημία χολέρας που αύξησε τη δυστυχία στη φτωχότερη χώρα του Δυτικού Ημισφαιρίου.

Η αβεβαιότητα εντάθηκε από την επανεμφάνιση φαντασμάτων του ταραγμένου παρελθόντος της χώρας. Ο πρώην δικτάτορας, Ζαν Κλοντ Ντιβαλιέ, ο οποίος βαρύνεται με κατηγορίες για διαφθορά και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επέστρεψε από την εξορία τον προηγούμενο μήνα, ενώ και ο φλογερός λαϊκιστής πρώην πρόεδρος, Ζαν Μπερτραντ Αριστίντ, ετοιμάζεται να επιστρέψει από την εξορία.

Οι ΗΠΑ και ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (OAS) προσπαθούν να αποφευχθεί ενδεχόμενη πανωλεθρία της εκλογικής διαδικασίας και νέα αναταραχή, η οποία θα απειλούσε τα δισεκατομμύρια δολάρια της βοήθειας για την ανασυγκρότηση της χώρας, την οποία έχουν υποσχεθεί ξένοι δωρητές.

Έχουν πιέσει τις αρχές της Αϊτής να υιοθετήσουν μία έκθεση του Οργανισμού που συνιστά την αναθεώρηση των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων και να βάλουν στο δεύτερο γύρο τον Μαρτελί αντί του Σελεστάν καθώς οι εμπειρογνώμονες του OAS επισημαίνουν παρατυπίες στην καταμέτρηση των ψήφων στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Ο Σελεστάν, τεχνοκράτης ο οποίος έχει την υποστήριξη του απερχόμενου προέδρου Ρενέ Πρεβάλ, έχει αρνηθεί να αποσυρθεί παρά τις πιέσεις που δέχτηκε και από το ίδιο του, το κόμμα, INITE.

Υπάρχει η προσδοκία ότι η πρόταση για δεύτερο γύρο Μανιγκά-Μαρτελί θα ενισχυθεί και από το φόβο νέων διαμαρτυριών των υποστηρικτών του Μαρτελί, όπως και το Δεκέμβριο μετά την ανακοίνωση των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων.

Οι αναλυτές βλέπουν ότι το ενδεχόμενο επιστροφής του Αριστίντ, ενός αριστερού πρώην ρωμαιοκαθολικού ιερέα, που μπορεί να κινητοποιήσει τους φανατικούς υποστηρικτές του, είναι ένας μπαλαντέρ που μπορεί να προκαλέσει αναστάτωση σε ένα ήδη ταραγμένο κλίμα.

Ο Αριστίντ, ο πρώτος εκλεγμένος πρόεδρος με ελεύθερες εκλογές το 1990, απομακρύνθηκε μετά από μια ένοπλη εξέγερση το 2004 και εκφράζονται φόβοι ότι η επιστροφή του πριν από τις επαναληπτικές εκλογές θα μπορούσε να εμποδίσει το δεύτερο γύρο.

Η θητεία του Πρεβάλ λήγει στις 7 Φεβρουαρίου αν και έχει κοινοβουλευτική έγκριση να παραμείνει στη θέση του μέχρι τις 14 Μαϊου για να παραδώσει στον εκλεγμένο διάδοχο του.