Η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Μισέλ Αλιό-Μαρί απέρριψε σήμερα τα "ψέματα" της εφημερίδας Κανάρ Ανσενέ, η οποία υποστηρίζει πως ταξίδεψε σε αεροπλάνο το οποίο ανήκε σε οικείο του Μπεν Άλι, και διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί για "ψευδείς" κατηγορίες.

"Για πράγματα που είναι ψευδή, για ισχυρισμούς, όχι, καθόλου", απάντησε η Αλιό-Μαρί στους δημοσιογράφους που την ερώτησαν στην έξοδο του υπουργικού συμβουλίου, αν εξετάζει το ενδεχόμενο να παραιτηθεί όπως ζητεί η αριστερή αντιπολίτευση.

"Πιστεύω ότι υπάρχουν πραγματικά θέματα, απαντώ για τα πράγματα αυτά μόνο και μόνο επειδή δεν μ' αρέσει να λένε ψέματα σε ό,τι με αφορά", συνέχισε η επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.

Η Κανάρ Ανσενέ αποκάλυψε σήμερα ότι η Αλιό-Μαρί και ο σύζυγός της, ο υπουργός αρμόδιος για τις Σχέσεις με το Κοινοβούλιο Πατρίκ Ολιέ, χρησιμοποίησαν κατά την περίοδο ανάμεσα στα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά ένα ιδιωτικό αεριωθούμενο για να πάνε από την Τύνιδα στην Ταμπάρκα. Το ταξίδι αυτό πραγματοποιήθηκε ενώ η τυνησιακή εξέγερση είχε αρχίσει περίπου δύο εβδομάδες νωρίτερα.

Η σατιρική εβδομαδιαία εφημερίδα παρουσιάζει τον Αζίζ Μιλέντ, τον ιδιοκτήτη του αεροπλάνου και του ξενοδοχείου στο οποίο διέμεινε το ζεύγος Ολιέ / Αλιό-Μαρί, ως οικείο του Μπελχάσεν Τραμπελσί, κουνιάδου του πρώην προέδρου Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι.

«Κατά την άφιξή μου στην Τύνιδα, ένας φίλος που πήγαινε στην Ταμπάρκα με το αεροπλάνο του μας πρότεινε να κάνουμε την πτήση μαζί του παρά να ταξιδέψουμε για δύο ώρες με το αυτοκίνητο όπως είχαμε προβλέψει. Δεν έθεσε το αεροπλάνο του στη διάθεσή μου, τον συνοδεύσαμε στη μετακίνησή του», εξήγησε η Αλιό-Μαρί.

"Αυτός ο κύριος είναι κυρίως θύμα της οικογένειας Μπεν Άλι, λεηλατήθηκε από τον κ. Τραμπελσί, ο οποίος μπήκε δια της βίας στο κεφάλαιο της εταιρείας του", πρόσθεσε διευκρινίζοντας ότι "οι Τυνήσιοι απεκατέστησαν τα δικαιώματα αυτού του κυρίου επιστρέφοντάς του το μερίδιο του κεφαλαίου του".

Ωστόσο, εξαιτίας των σχέσεών του με τον Μπελχάσεν Τραμπελσί, ο επιχειρηματίας αυτός περιλαμβάνεται σε ένα κατάλογο προσώπων των οποίων την περιουσία πάγωσε η Ελβετία στις 19 Ιανουαρίου.

Ο επικεφαλής της σοσιαλιστικής αντιπολίτευσης στη βουλή Ζαν-Μαρκ Ερό δήλωσε πως η Μισέλ Αλιό-Μαρί «δεν έχει πλέον θέση στην κυβέρνηση» μετά «το ταξίδι της στην Τυνησία».

Η υπουργός είχε ήδη επικριθεί έντονα για τις διάφορες δηλώσεις της σχετικά με την Τυνησία, ιδιαίτερα επειδή προσέφερε αστυνομική συνεργασία στο καθεστώς του πρώην προέδρου τρεις ημέρες πριν από την ανατροπή του.