Η αστυνομία του Πακιστάν συνέλαβε έναν 17χρονο μαθητή λυκείου που βλασφήμησε εναντίον του Iσλάμ σε ένα σχολικό τεστ, τροφοδοτώντας τη συζήτηση σχετικά με το νόμο περί βλασφημίας που προβλέπει την ποινή του θανάτου για τους παραβάτες.

Ο Σάμι Ούλαχ, μαθητής ενός ιδιωτικού σχολείου στο Καράτσι, "έγραψε ένα βλάσφημο σχόλιο σε ένα τεστ και οι δάσκαλοί του ειδοποίησαν την αστυνομία", παρόλο που ο μαθητής ζήτησε συγγνώμη, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας από τους ερευνητές της αστυνομίας, ο Κουντράτ Σαχ Λόντχι.

"Η αστυνομία συνέλαβε το αγόρι το Σάββατο και το έχει θέσει υπό κράτηση", πρόσθεσε ο Λόντχι χωρίς να διευκρινίσει το περιεχόμενο του σχολίου που κρίθηκε βλάσφημο, για να μην παραβιάσει και εκείνος το νόμο.

Η οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) έκανε έκκληση να απελευθερωθεί ο ανήλικος μαθητής, τονίζοντας ότι : "Το να στέλνεις ένα μαθητή στη φυλακή για κάτι που έγραψε σε ένα τεστ είναι πολύ απλά τρομακτικό".

Κάποιοι φιλελεύθεροι πολιτικοί του Πακιστάν, αλλά και οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων έχουν ζητήσει την αλλαγή του νόμου περί βλασφημίας, ο οποίος σύμφωνα με τους ίδιους, χρησιμοποιείται συχνά για λόγους προσωπικής εκδίκησης και ενθαρρύνει το θρησκευτικό εξτρεμισμό.

Πάντως στο Πακιστάν τις τελευταίες δεκαετίες δεν έχει εκτελεστεί καμία ποινή θανάτου για βλασφημία, καθώς τα εφετεία μετατρέπουν την εσχάτη των ποινών σε ποινές κάθειρξης ή ακυρώνουν τις πρωτόδικες αποφάσεις.