Η προώθηση του πολιτικού διαλόγου και της κατανόησης μεταξύ των πολιτικών κομμάτων είναι η καλύτερη οδός για τη διευθέτηση της κατάστασης στην Αλβανία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας, Σάμουελ Ζμπόγκαρ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στα Τίρανα για να βοηθήσει στην εκτόνωση της πολιτικής κρίσης.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα, στη διάρκεια συνάντησης με τον κ. Ζμπόγκαρ τόνισε ότι "η αμερόληπτη και ανεξάρτητη δικαιοσύνη είναι το κλειδί για την έξοδο από την κρίση, που προκλήθηκε από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, η οποία ενορχηστρώθηκε από την αντιπολίτευση".

"Η αλβανική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει οποιοδήποτε πλήγμα στους δημοκρατικούς θεσμούς και τη συνταγματική τάξη, με τη χρήση βίας", σημείωσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας εγγυήθηκε την πλήρη στήριξη εκ μέρους της σλοβενικής κυβέρνησης και εξέφρασε την ελπίδα, η κατάσταση να εξομαλυνθεί σύντομα και η Αλβανία να επιστρέψει στην πορεία προσέγγισης της ΕΕ.

"Η Σλοβενία ενδιαφέρεται πολύ για την ένταξη ολόκληρης της περιοχής των δυτικών Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένης της Αλβανίας, στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε αργότερα ο κ. Ζμπόγκαρ στη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με τον Αλβανό ομόλογό του, Έντμοντ Χατζινάστο.

"Η ΕΕ έχει εκφράσει ανησυχίες για την κατάσταση στην Αλβανία. Οτιδήποτε συμβαίνει εδώ, αφορά και την ΕΕ", είπε ο Σλοβένος υπουργός Εξωτερικών.