Αμερικανικό δικαστήριο διέταξε την απέλαση ενός άνδρα ουκρανικής καταγωγής, επειδή κατηγορείται ότι συμμετείχε στους ναζιστικούς διωγμούς κατά των Εβραίων στην Ευρώπη κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Έτσι αφαιρέθηκε από τον 89χρονο Τζον Κάλιμον, η αμερικανική υπηκοότητα το 2007 έπειτα από την ετυμηγορία δικαστή, ο οποίος έκρινε πως είχε συνδράμει στη συγκέντρωση και εκτέλεση Εβραίων στο Λβιβ της Ουκρανίας, την εποχή που υπηρετούσε στην Ουκρανική Επικουρική Αστυνομία.

Ο Κάλιμον είχε φθάσει στις ΗΠΑ από τη Γερμανία το 1949 και έγινε αμερικανός πολίτης το 1955. Ο συνήγορός του Ελίας Ξένος δήλωσε πως «είναι πολύ πιθανό να ασκήσουμε έφεση» για την διαταγή απέλασης, ξεκινώντας μία διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει πολλά χρόνια.

Στο Ντιτρόιτ, η δικαστής μετανάστευσης Ελίζαμπεθ Χάκερ είχε διατάξει τη Δευτέρα να απελαθεί ο Κάλιμον στη Γερμανία, την Ουκρανία, την Πολωνία, ή όποια άλλη χώρα επιθυμεί να τον δεχθεί, καθώς αποδείχθηκε πως είχε κρύψει τις πράξεις του όταν είχε αιτηθεί για την αμερικανική υπηκοότητα, ανακοίνωσε το ΥΠΕΞ.

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, η ενάγουσα αρχή είχε καταθέσει μία χειρόγραφη αναφορά του ίδιου του Κάλιμον με χρονολογία 1942, στην οποία ενημέρωνε τους ανωτέρους του πως είχε σκοτώσει έναν Εβραίο και τραυμάτισε άλλον έναν στη διάρκεια μίας επιχείρησης, προσθέτει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Άλλα έγγραφα από την Ουκρανική Επικουρική Αστυνομία καταδεικνύουν πως το ίδιο πρόσωπο συμμετείχε κατ’ επανάληψη σε πογκρόμ και εξαναγκασμένες μετακινήσεις Εβραίων για δύο χρόνια, προσθέτει η ίδια πηγή. Ο ίδιος ο Κάλιμον είχε παραδεχθεί πως είχε υπηρετήσει στο αστυνομικό αυτό σώμα, αλλά είχε αρνηθεί πως είχε κάποιο ρόλο σε διώξεις Εβραίων.

Η διαταγή απέλασης αποφασίσθηκε λίγες ημέρες μετά τον θάνατο ενός άλλου ύποπτου ναζιστή, του Πίτερ Έγκνερ, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στην Ουάσιγκτον, προτού παρουσιασθεί ενώπιον του δικαστηρίου στις 22 Φεβρουαρίου, το οποίο θα έκρινε εάν θα του αφαιρείτο η αμερικανική υπηκοότητα. Ο Έγκνερ κατηγορείτο πως είχε υπηρετήσει ως φρουρός σε ειδική ομάδα φυλάκων στους κινητούς θαλάμους και στα τραίνα που προορίζονταν για το κολαστήριο του Άουσβιτς. Ο ίδιος επίσης αρνείτο πως είχε διαπράξει εγκλήματα πολέμου.