Οι Αμερικανοί, κυρίως οι λευκοί πολίτες που ψηφίζουν υπέρ των Ρεπουμπλικάνων συνεχίζουν να υποστηρίζουν, κατά τα δύο τρίτα τους, την θανατική ποινή, σύμφωνα με σφυγμομέτρηση του ινστιτούτου Gallup που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Η έρευνα είδε το φως της δημοσιότητας τη στιγμή που ένας ακόμα κρατούμενος καταδικάστηκε στην εσχάτη των ποινών, ο Στέφαν Χέιγες, για μια τριπλή δολοφονία που διέπραξε το 2007, στο Κονέκτικατ, μια απόφαση πολύ σπάνια για την περιοχή αυτή, αφού η προηγούμενη εκτέλεση κρατούμενου έγινε εκεί πριν από 35 χρόνια.

Σύμφωνα με τη σφυγμομέτρηση που διενεργήθηκε τον Οκτώβριο σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1025 πολιτών, το 64% των ενηλίκων ερωτηθέντων τάχθηκε υπέρ της επιβολής της ποινής του θανάτου, ενώ μόλις το 29% τάχθηκε κατά.

Από τους υποστηρικτές της θανατικής ποινής το 49% εκτιμά ότι η εσχάτη των ποινών δεν εφαρμόζεται αρκετά συχνά, ενώ το 18% πιστεύει ότι εφαρμόζεται δυσανάλογα συχνά. Παράλληλα το 58% θεωρεί ότι εφαρμόζεται με τρόπο δίκαιο και αδέκαστο και το 36% κρίνει ότι καμία φορά εφαρμόζεται ρατσιστικά.

Η μεγάλη πλειοψηφία των υποστηρικτών της ποινής του θανάτου είναι άνδρες (71%) λευκοί (69%) συμπαθούντες τους Ρεπουμπλικάνους (78%) . Στις γυναίκες οι υποστηρίκτριες της ποινής του θανάτου φτάνουν το 58% ενώ το 55% είναι πολίτες έγχρωμοι και το 55% οπαδοί των Δημοκρατικών.

Η σφυγμομέτρηση έγινε τηλεφωνικά από τις 7 έως τις 10 Οκτωβρίου με βάση την ηλικία, την εθνική καταγωγή, το επίπεδο μόρφωσης και την περιοχή κατοικίας.