Τα θέματα που ήταν προγραμματισμένα να συζητηθούν στην Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου ήταν οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην παγκόσμια ασφάλεια, ο πυρηνικός αφοπλισμός, η απειλή του κυβερνοπολέμου και η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, όμως το πρόσφατο κύμα αντικυβερνητικών διαδηλώσεων και η πολιτική κρίση στην Αίγυπτο και την Τυνησία ανατρέπουν την ατζέντα της διάσκεψης που αρχίζει την Παρασκευή.

Στην ετήσια διάσκεψη συμμετέχουν ηγέτες από όλον τον κόσμο, υπουργοί και ένας σημαντικός αριθμός ειδικών σε θέματα ασφαλείας.

Στην φετινή διάσκεψη θα παραβρεθούν η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, η γερμανίδα καγγελάριος Αγγελα Μέρκελ, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν.

Η συνάντηση αυτή αποτελεί την κατάλληλη ευκαιρία για όλους τους συμμετέχοντες να εξετάσουν τα γεγονοτα που συμβαίνουν στον αραβικό κόσμο και στη Μέση Ανατολή.

Στο περιθώριο της διάσκεψης θα πραγματοποιηθεί, μετά την πρόταση της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον, συνάντηση του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή.

Από την πλευρά της, η Χίλαρι Κλίντον θα ανταλλάξει με τον Ρώσο ομόλογό της Σεργκέι Λαβρόφ τα έγγραφα για τη νέα συνθήκη START.

Ο οικοδεσπότης της διάσκεψης, γερμανός διπλωμάτης Βόλφγκανγκ Ισινγκερ δήλωσε πως θα προσπαθήσει να βρει έναν τρόπο να περιλάβει τις τελευταίες εξελίξεις στο ήδη βαρύ πρόγραμμα της διάσκεψης.

Ο πρώην πρεσβευτής στις ΗΠΑ και την Βρετανία πιστεύει ότι ηγέτες της περιοχής θα πρέπει να διδαχτούν από την εμπειρία των ανατολικοευρωπαϊκών κρατών που πέρασαν από τον κομμουνισμό στην δημοκρατία.

"Τις τελευταίες δύο δεκαετίες και πλέον, εδώ στην Ευρώπη μπορέσαμε να αποκομίσουμε περισσότερες εμπειρίες από κάθε άλλη ήπειρο για την μετάβαση από την δικτατορία στην δημοκρατία", τόνισε ο Ισινγκερ μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Ο Ισινγκερ προειδοποίησε πως "η ιστορία έχει δείξει πως έναν δικτάτορα δεν τον διαδέχεται πάντα ένα δημοκρατικό καθεστώς". "Εμείς, οι Ευρωπαίοι υποστηρίζουμε τις δημοκρατικές δυνάμεις", πρόσθεσε.

Στο Μόναχο, αναμένεται να φτάσουν και μέλη των κυβερνήσεων της Σαουδικής Αραβίας και του Κουβέιτ, όπως και ο αμερικανός ειδικός απεσταλμένος στην Αίγυπτο και τη Μέση Ανατολή και ανώτατοι ισραηλινοί αξιωματουχοί.

Η διάσκεψη, στην οποία οι συμμετέχοντες φτάνουν τους 350, αρχίζει επισήμως την Παρασκευή με μια συζήτηση για τις "Επιπτώσεις της Οικονομικής Κρίσης στην Παγκόσμια Σταθερότητα και Ασφάλεια".

Το Σάββατο, οι συζητήσεις θα έχουν θέμα τις ευρω-ατλαντικές σχέσεις και την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, ενώ την Κυριακή ολοκληρώνονται οι εργασίες της διάσκεψης με ομιλίες του ΓΓ του ΝΑΤΟ και του προέδρου Χαμίντ Καρζάι για την κατάσταση στο Αφγανιστάν.