Η διαδικασία επιλογής του μελλοντικού προέδρου της Μιανμάρ ξεκίνησε σήμερα στο Κοινοβούλιο της χώρας, τόνισαν επίσημες πηγές, επιβεβαιώνοντας το σενάριο για την προώθηση στο αξίωμα του νυν πρωθυπουργού.

Ο Θέιν Σέιν, ο οποίος αποστρατεύθηκε το περασμένο έτος, διατηρώντας παράλληλα την πρωθυπουργία, προτάθηκε ως υποψήφιος από την Κάτω Βουλή. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πρόκειται να αναλάβει το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας αύριο Παρασκευή.

Η επιλογή αποτελεί αναμφισβήτητα ένα τετελεσμένο γεγονός πριν την ετυμηγορία των βουλευτών. Οι επικριτές της στρατιωτικής χούντας τονίζουν πως δεν επρόκειτο να συναινέσει σε μία αλλαγή εξουσίας μόλις τρεις μήνες μετά τις αμφισβητούμενες από τη Δύση εκλογές, αλλά ότι απλώς ήθελε να προσδώσει μία επίφαση δημοκρατικού χαρακτήρα στο καθεστώς της.

Ο Θέιν Σέιν «θα πρέπει να αναδειχθεί ως ο νέος πρόεδρος», τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χιν Σουέ, βουλευτής του Κόμματος της Αλληλεγγύης και Ανάπτυξης της Ένωσης(USDP),το οποίο ελέγχει τις 388 από τις 493 έδρες και στα δύο σώματα της Βουλής.

Ο 65 χρονος Θέιν Σέιν, ο οποίος έχει περάσει τα 47 χρόνια της ζωής του στον στρατό, είναι πιστός συνεργάτης του στρατάρχη Θαν Σουέ, του ισχυρού άνδρα της χούντας. Τον Απρίλιο του 2010 ήταν ένας από τους πρώτους στρατιωτικούς που εγκατέλειψαν το στράτευμα για να θέσουν υποψηφιότητα στις εκλογές και παράλληλα ανέλαβε την ηγεσία του USDP.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, οι τρεις υποψήφιοι για το αξίωμα του προέδρου εκλέγονται από τους αντιπροσώπους της Κάτω Βουλής, της Άνω Βουλής και του κολεγίου των στρατιωτικών, το οποίο συστάθηκε στο περιθώριο των εκλογών και αποτελεί το ένα τέταρτο των δύο σωμάτων του Κοινοβουλίου.

Επιπλέον, από το σώμα των στρατιωτικών θα επιλεγούν οι δύο αντιπρόεδροι. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι δύο αντιπρόεδροι θα είναι ο Τιν Άουνγκ Μιντ Οο, επίσης απόστρατος στρατηγός και στενός συνεργάτης του Θαν Σουέ, και ο Σάι Μουκ Χαμ, στέλεχος του USDP και προερχόμενος από την εθνότητα των Σαν.