Η Γαλλία υποδέχεται σήμερα τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Σαλάμ Φαγιάντ, του οποίου στηρίζει τις προσπάθειες για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους έως τα τέλη του 2011, σε μια στιγμή που το Παρίσι θέλει να έχει σημαντικό ρόλο στην εξεύρεση λύσης στο αδιέξοδο των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

Ο Σαλάμ Φαγιάντ θα γίνει δεκτός σήμερα από τον πρωθυπουργό Φρανσουά Φιγιόν και αργότερα από τον πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, με τους οποίους αναμένεται να συζητήσει και για την κατάσταση στην Αίγυπτο. Η γαλλική κυβέρνηση στηρίζει την Παλαιστινιακή Αρχή.

Μετά την επίσημη επίσκεψη, η υπουργός Εξωτερικών Μισέλ Αλιό Μαρί θα παραθέσει δείπνο εργασίας για την ενίσχυση της βοήθειας προς τους Παλαιστίνιους, στο οποίο θα συμμετάσχουν η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον, ο νορβηγός υπουργός Εξωτερικών Γιόνας Γκαρ Στέρε και ο Γκάρι Γκράπο, ο αναπληρωτής του ειδικού απεσταλμένου του Κουαρτέτου, του Τόνι Μπλερ.

Το δείπνο εργασίας πραγματοποιείται για να διασφαλιστεί η παρακολούθηση των δεσμεύσεων που υιοθετήθηκαν το Δεκέμβριο του 2007 στο Παρίσι στη διάσκεψη των δωρητών για το παλαιστινιακό κράτος, για την καταβολή για μια τριετία ποσού 7,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εκ των οποίων τα 4,3 δισεκατομμύρια σε προϋπολογιστική στήριξη.

"Αυτή η βοήθεια επέτρεψε στον Σαλάμ Φαγιάντ να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις που άρχισε κυρίως στους τομείς της διοίκησης, της ασφάλειας και της οικονομικής διαφάνειας", υπογράμμισε ο Μπερνάρ Βαλερό, ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.

Σύμφωνα με γάλλο διπλωμάτη, "η επιτυχία της πρώτης διάσκεψης δωρητών επέτρεψε να αποδειχθεί ότι οι Παλαιστίνιοι δεν είναι διεφθαρμένοι, ούτε υπερβολικά επιεικείς, ούτε ανίκανοι. Αυτό μας επιτρέπει να πούμε σήμερα, χωρίς να φανούμε αστείοι, ότι το παλαιστινιακό κράτος μπορεί να κηρύξει αμέσως την ανεξαρτησία του".

"Αυτά για τα οποία δόθηκαν υποσχέσεις, υλοποιήθηκαν. Το θέμα είναι: ποιά πολιτικά συμπεράσματα μπορούν να αντληθούν;" υπογράμμισε.

Για το Παρίσι πρέπει να ενισχυθεί η οικονομική πρόοδος την οποία πέτυχε ο Σαλάμ Φαγιάντ με ισραηλινές κινήσεις και την επανάληψη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων όπου οι Ευρωπαίοι θα έχουν αυξημένο ρόλο.

Ενώ οι Παλαιστίνιοι επιδιώκουν την αναγνώριση του κράτους τους το Σεπτέμβριο, οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις είναι σε αδιέξοδο από το φθινόπωρο εξαιτίας της συνέχισης της ισραηλινής εποικιστικής δραστηριότητας.

"Η Ευρώπη δεν μπορεί να συνεχίζει να πληρώνει και να μένει στο περιθώριο των πολιτικών συνομιλιών", δήλωσε στις 24 Ιανουαρίου ο Νικολά Σαρκοζί.

Ο Σαρκοζί είπε ότι η Γαλλία είναι έτοιμη να οργανώσει μια νέα διάσκεψη δωρητών για το μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος με την προϋπόθεση η διάσκεψη αυτή να έχει πολιτική διάσταση".

Η διάσκεψη που μπορεί να διεξαχθεί τον Ιούνιο στο Παρίσι θα έχει ως θέματα την πολιτική για το νερό, τη νομισματική και εμπορική ολοκλήρωση.

Σύμφωνα με γάλλο διπλωμάτη, οι Αμερικανοί και οι Ισραηλινοί τάσσονται υπέρ μιας νέας διάσκεψης αλλά το θέμα είναι ο βαθμός της πολιτικής εμπλοκής σε αυτή τη διάσκεψη.

Η διάσκεψη αυτή, κυρίως οικονομική, δεν θα είναι ένα υποκατάστατο της πολιτικής διαδικασίας: εντάσσεται στην προοπτική της ίδρυσης έως τα τέλη του 2011, σύμφωνα με τη δηλώσεις του Κουαρτέτου, ενός κυρίαρχου και ανεξάρτητου κράτους της Παλαιστίνης", είπε ο Βαλερό.

Μια σύνοδος του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή (ΗΠΑ, ΟΗΕ, Ρωσία και ΕΕ) σε επίπεδο υπουργών διοργανώνεται το Σάββατο στο Μόναχο για να εξετάσει τρόπους για την επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας.