Ένας άνδρας που συνελήφθη από την αστυνομία της Ουγκάντας ομολόγησε τη δολοφονία του ομοφυλόφιλου ακτιβιστή Ντέιβιντ Κάτο στις 26 Ιανουαρίου, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Ο άνδρας που ονομάζεται Σίντνεϊ Νσουμπούγκα, συνελήφθη χθες στην περιοχή του Μουκόνο, κοντά στην Καμπάλα, πρωτεύουσα της χώρας.

Η δολοφονία του Ντέιβιντ Κάτο, υπερασπιστή των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων σε μία χώρα όπου η ομοφυλοφιλία αποτελεί αντικείμενο αυστηρής καταστολής προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των οργανώσεων για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολλών κυβερνήσεων ανά τον κόσμο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι Ρόουαν Ουίλιαμς και η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ναβί Πιλάι ζήτησαν τη διεξαγωγή επείγουσας έρευνας για τη δολοφονία.

Το όνομα και η φωτογραφία του Ντέιβιντ Κάτο, γνωστού για τη δράση του, δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του 2010 από το ομοφοβικό περιοδικό Rolling Stone (δεν έχει σχέση με το ομώνυμο αμερικανικό περιοδικό), που καλούσε τους αναγνώστες του "να κρεμάσουν" τους ομοφυλόφιλους ακτιβιστές.

Ο Ντέιβιντ Κάτο, 43 ετών, είχε πάρει δημόσια θέση κατά νομοσχεδίου που πολλαπλασιάζει τον αριθμό των εγκλημάτων και των αδικημάτων που συνδέονται με την ομοφυλοφιλία.