Η Γαλλία δεν προγραμματίζει προς το παρόν να απομακρύνει τους Γάλλους που κατοικούν στην Αίγυπτο, δήλωσε σήμερα η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Μισέλ Αλιό-Μαρί, καλώντας τις αρχές να εγγυηθούν για την ασφάλεια των διαδηλωτών και των δημοσιογράφων.

"Δεν αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή το ενδεχόμενο μιας απομάκρυνσης" των γάλλων πολιτών, δήλωσε η υπουργός. "Αυτό που είπαμε είναι πως όλοι όσοι θέλουν να φύγουν μπορούν φυσικά να το κάνουν" και "τους καλούμε να επιστρέψουν προσωρινά, αν το θέλουν".

Ερωτηθείσα αν η Γαλλία εξετάζει το ενδεχόμενο να ναυλώσει επιβατικά αεροπλάνα ή να καταφύγει στο στρατό για να τους βοηθήσει, η υπουργός απάντησε αρνητικά: Η πολύ μεγάλη πλειονότητα των γάλλων τουριστών που βρίσκονται στην Αίγυπτο (περίπου 4.000 στην αρχή της κρίσης) "έχει ήδη φύγει και σχεδόν όλοι θα έχουν αναχωρήσει ως το τέλος της εβδομάδας".

Η Γαλλία αριθμεί εξάλλου περίπου 10.000 Γάλλους που κατοικούν στην Αίγυπτο. Από την αρχή των διαδηλώσεων, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών τους είχε ζητήσει "να προσέχουν όσο το δυνατόν περισσότερο και να σέβονται την απαγόρευση της κυκλοφορίας που έχει τεθεί σε ισχύ". Λόγω του "κλίματος ανασφάλειας, τους ζητήσαμε να μην διακινδυνεύουν", υπενθύμισε η Μισέλ Αλιό-Μαρί.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Φρανουσά Μπαρουέν είχε καλέσει νωρίτερα τους Γάλλους να επιστρέψουν στη Γαλλία λέγοντας: Πρέπει, "αν δεν υπάρχει έκτακτη ανάγκη ή σπουδαία υποχρέωση να παραμείνει κανείς στο αιγυπτιακό έδαφος, να επιστρέψουν το συντομότερο δυνατό".

"Καλώ όλους τους αιγύπτιους αξιωματούχους να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να εγγυηθούν την ασφάλεια και την ελευθερία των διαδηλωτών και των δημοσιογράφων", δήλωσε ακόμη η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών. Είναι "απαραίτητο να πέσει φως στις βιαιότητες" "ώστε να μάθουμε ποιοί είναι οι δράστες και να προσαχθούν στη δικαιοσύνη", πρόσθεσε.

Στην Αίγυπτο, "η κατάσταση είναι όλο και πιο ανησυχητική και οι βιαιότητες πρέπει να σταματήσουν", υπογράμμισε η Μισέλ Αλιό-Μαρί. "Επείγει η διαδικασία της μετάβασης προς μια ευρέως αντιπροσωπευτική κυβέρνηση να ξεκινήσει ως μια δικαδικασία που θα επιτρέψει στην Αίγυπτο να ξεπεράσει τις δυσκολίες της", διευκρίνισε η υπουργός.

Ερωτηθείσα αν ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ πρέπει να εγκαταλείψει τώρα την εξουσία, η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε: "Έγκειται στους Αιγύπτιους και μόνο σ' αυτούς να επιλέξουν τους ηγέτες τους, αυτό δεν πρέπει αν γίνει έξωθεν".