Σημαντικές συνομιλίες με τον Εμίρη του Κατάρ, θα έχει σήμερα ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών κ. Αχμέτ Νταβούτογλου. Η επίσκεψη του κ. Νταβούτογλου στο Κατάρ συμφωνήθηκε σε χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Εμίρης με τον Τούρκο πρωθυπουργό κ. Ταγίπ Ερντογάν.

Εν τω μεταξύ στις αντιδράσεις του Αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών στις εκκλήσεις του Τούρκου πρωθυπουργού κ. Ταγίπ Ερντογάν, εστιάζουν την προσοχή οι περισσότεροι, που θεωρούν ότι οι αντιδράσεις αυτές θα βρίσκονται σο επίκεντρο των συνομιλιών. Στην Άγκυρα επισημαίνουν ότι το καθεστώς Μουμπάρακ εκτός των επιθέσεων προς τον κ. Ερντογάν, έχει πλέον ανοιχτά στραφεί και εναντίον του αμερικανού προέδρου Μπαρόκ Ομπάμα, που προχώρησε σε ανάλογες, αλλά περισσότερο διακριτικές εκκλήσεις προς τον πρόεδρο Μουμπάρακ για να ακούσει την φωνή του λαού.

Ο εκπρόσωπος του Αιγύπτιου υπουργείου εξωτερικών κ. Χοσάμ Ζάκι χαρακτήρισε "απαράδεκτες" τις εκκλήσεις ξένων χωρών για αλλαγή της εξουσίας στην Αίγυπτο. "Η Αίγυπτος απορρίπτει τις προτάσεις των ξένων χωρών. Οι χώρες αυτές θεωρούν ότι έχουν το δικαίωμα να ομιλούν εξ ονόματος του Αιγυπτιακού λαού και να προβάλλουν τα αιτήματα ορισμένων δυνάμεων. Η κυβέρνηση και ο λαός της Αιγύπτου αυτό το θεωρούν απαράδεκτο" είπε ο κ. Ζάκι και κάλεσε την Τουρκία και τη Δύση να "ασχοληθούν με τα του οίκου τους".

Εν τω μεταξύ από την Κιργιζία όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε ότι "δεν έχουμε την πρόθεση να παρέμβουμε στα εσωτερικά της Αιγύπτου, όμως η Μέση Ανατολή υποφέρει εδώ και δεκαετίες και η Τουρκία δεν θα παραμείνει απλός θεατής των εξελίξεων στην Αίγυπτο".

Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι ο Μουμπάρακ "δεν έχει άλλη επιλογή από την άμεση παραίτηση", ενώ το διάγγελμα Μουμπάρακ "δεν ικανοποίησε τις απαιτήσεις του αιγυπτιακού λαού".

Και ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ τόνισε την ανάγκη να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν η μεταβατική περίοδος. "Όλα θα καλυτερεύσουν αν παρθούν άμεσα μέτρα για την ικανοποίηση των λαϊκών αιτημάτων και τερματιστεί το συντομότερο δυνατό η μεταβατική περίοδος" είπε ο Πρόεδρος Γκιουλ.