Μεγάλος αριθμός από απεργίες στα μέσα μαζικής μεταφοράς προκάλεσαν μεγάλες αναταραχές στη Δανία, στα πλαίσια των διαμαρτυριών για τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, οι οποίες επηρέασαν ιδιαίτερα τα αεροδρόμια της Κοπεγχάγης και την κυκλοφορία των λεωφορείων στην περιοχή της πρωτεύουσας.

Υπακούοντας στο κάλεσμα των συνδικάτων τους σε απεργία, οι οδηγοί, οι φορτοεκφορτωτές, οι λιμενεργάτες και άλλοι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες διαμαρτύρονται με αυτόν τον τρόπο ενάντια στην κυβερνητική ανακοίνωση, την περασμένη εβδομάδα, για την κατάργηση του δικαιώματος πρόωρης σύνταξης και της επιτάχυνσης της ισχύος από το 2022 της αύξησης των ορίων ηλικίας στην εργασία στα 67 έτη.

Στο διεθνές αεροδρόμιο Κάστρουπ της Κοπεγχάγης πολλές ειδικότητες ξεκίνησαν την απεργία λίγο μετά τις 10.00 (11.00 ώρα Ελλάδος), γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει να αναμένονται πολλές ακυρώσεις πτήσεων κατά τη διάρκεια της ημέρας, ανακοίνωσαν οι αρχές του αερολιμένος.

«Σε συμφωνία με τις αεροπορικές εταιρείες, ο αερολιμένας θα προσπαθήσει να διατηρήσει τη λειτουργία του, αλλά οι στάσεις εργασίας μπορούν να επηρεάσουν πολλές λειτουργίες του, οι οποίες ενδέχεται να παρεμποδίσουν την ομαλή του λειτουργία» τονίζουν οι αερολιμενικές αρχές.

Οι άλλες κινητοποιήσεις αφορούν τα λεωφορεία της εταιρείας Movia στην Κοπεγχάγη και στα προάστιά της, το Άαρχους και το Έσμπγιεργκ, τους φορτοεκφορτωτές αποσκευών στο αεροδρόμιο του Άαλμποργκ, ή ακόμη τους εργάτες καθαριότητος και τους ταχυδρόμους σε άλλες πόλεις της χώρας, μεταδίδουν τα δανικά μέσα ενημέρωσης.

Οι γραμμές των λεωφορείων σταμάτησαν τη λειτουργία τους στα βορειοδυτικά της χώρας. Οι οδηγοί διαμαρτύρονται κατά της νέας υποχρεωτικής διαδικασίας εκπαίδευσης, το κόστος της οποίας ανέρχεται στις 5.000 κορώνες (670 ευρώ) και θα πρέπει να καταβάλουν οι ίδιοι.

TAGS