Η ειδική επιτροπή του ιταλικού κοινοβουλίου δεν ενέκρινε το σχέδιο ομοσπονδιακής αναμόρφωσης του φορολογικού συστήματος των ιταλικών δήμων.

Όπως είχε προβλεφθεί από πολλούς παρατηρητές, υπήρξε, τελικά, ισοψηφία, με δεκαπέντε ψήφους υπέρ και δεκαπέντε κατά. Σύμφωνα με τον κανονισμό της ιταλικής βουλής και γερουσίας, η ισοψηφία, στην περίπτωση αυτή, ισοδυναμεί με απόρριψη.

Υπέρ του μέτρου εκφράσθηκε ο μπερλουσκονικός "Λαός της Ελευθερίας", η "Λέγκα του Βορρά" και η το κόμμα που εκπροσωπεί την γερμανόφωνη μειονότητα στην Κάτω Αδίγη. Κατά, το "Δημοκρατικό Κόμμα", η "Ιταλία των Αξιών" του Ντι Πιέτρο και ο κεντρώος "Πόλος του Έθνους".

Πρέπει τώρα να διαπιστωθεί ποιες θα είναι οι πολιτικές συνέπειες της ψηφοφορίας αυτής: η Λέγκα του Βορρά έχει τονίσει κατ' επανάληψη τις περασμένες ημέρες, και δια στόματος του υπουργού εσωτερικών, Ρομπέρτο Μαρόνι, ότι "τυχόν καταψήφιση του σχεδίου ομοσπονδιακής μεταρρύθμισης από την αρμόδια επιτροπή του κοινοβουλίου, θα σήμαινε και διακοπή της κυβερνητικής πορείας, με άμεση προσφυγή στις κάλπες".

Αμέσως μετά την ψηφοφορία, όμως, στενοί συνεργάτες του ιταλού πρωθυπουργού, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, σχολίασαν ότι " η κυβέρνηση, αν θέλει, μπορεί να προχωρήσει στην υιοθέτηση του ομοσπονδιακού μοντέλου, διότι όλοι ξέρουν ότι έχει λάβει ειδική εξουσιοδότηση από το κοινοβούλιο".

Αναλυτές υπογραμμίζουν όμως ότι αν η κυβέρνηση του "Καβαλιέρε", αποφασίσει, τελικά, να προωθήσει το όλο μέτρο στην αίθουσα της βουλής, προς τελική έγκριση, χωρίς καμιά τροποποίηση, θα πρέπει να "πάρει ένα ρίσκο", κάθε άλλο παρά δευτερεύουσας σημασίας: η συμπολίτευση διαθέτει οριακή πλειοψηφία και αρκετοί βουλευτές, που εκλέγονται στην Κάτω Ιταλία, δεν βλέπουν με καλό μάτι την φορολογική μεταρρύθμιση, λόγω της πιθανής μείωσης των πόρων, που προορίζονται σ τις νότιες περιφέρειες της χώρας