Την ενόχληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκάλεσαν οι δηλώσεις του υπουργού επικρατείας της Τουρκίας και επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας, Εγκεμέν Μπαγίς, στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς, ο οποίος τόνισε ότι η ΕΕ απειλείται από μια ρατσιστική νοοτροπία "που ανταγωνίζεται τις φασιστικές μεθόδους της δεκαετίας του '30".

Κληθείσα να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τούρκου αξιωματούχου, η εκπρόσωπος του αρμόδιου για τη διεύρυνση επιτρόπου Στέφαν Φούλε τόνισε ότι ο κοινοτικός επίτροπος είχε για το θέμα αυτό χθες το βράδυ τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ε. Μπαγίς.

Σε αυτή τη συνομιλία, όπως σημείωσε η ίδια εκπρόσωπος, ο Ε. Μπαγίς εξέφρασε την ανησυχία του στον Τσέχο επίτροπο για το γεγονός ότι οι απόψεις που διατυπώνονται συχνά από εξτρεμιστικές ομάδες στην ΕΕ μπορούν να οδηγήσουν σε χαλάρωση της ανοχής έναντι των μειονοτήτων στην ΕΕ, κάτι που θα ήταν σε αντίθεση με τις θεμελιώδεις αρχές της ΕΕ.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπό του, ο κοινοτικός επίτροπος ευχαρίστησε τον Ε. Μπαγίς για αυτές τις διευκρινίσεις.

Ωστόσο, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, η εκπρόσωπος του Στ. Φούλε αναγνώρισε ότι θα μπορούσαν να είχαν επιλεγεί πιο κατάλληλες διατυπώσεις στην ομιλία του Ε. Μπαγίς στο Άουσβιτς, ώστε να αποφευχθούν ενδεχόμενες παρεξηγήσεις.