O πρόεδρος Μουμπάρακ δέχεται ισχυρές πιέσεις από την Ουάσινγκτον και την Ευρώπη να παραιτηθεί, την στιγμή που προσπαθεί να βρει μια διέξοδο στην κρίση. Οι βίαιες εχθροπραξίες συνεχίζουν από το πρωί της Πέμπτης στην πλατεία Ταχρίρ, στο Κάιρο μεταξύ των διαδηλωτών που ζητούν εδώ και τώρα την παραίτηση Μουμπαράκ και των υποστηρικτών του Αιγύπτιου προέδρου. Δέκα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες έξι νεκροί και περισσότεροι από 800 τραυματίες. Τις τελευταίες ώρες, αγνοούνται δύο δημοσιογράφοι, από αυτούς ο ένας ανήκει στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο SVT και ο δεύτερος είναι του  γερμανογαλλικού τηλεοπτικού δικτύου Arte.

Ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία κάνουν λόγο για κλεφτοπόλεμο μεταξύ των διαδηλωτών των δύο πλευρών. Πέτρες και μπουκάλια, ξύλα και άλλα αντικείμενα εκτοξεύονται μεταξύ των δύο πλευρών μπροστά από το Αρχαιολογικό Μουσείο του Καΐρου όπου βρίσκονται παρατεταγμένες ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια μεταδίδει ότι οι φιλοκυβερνητικοί υποστηρικτές εισέβαλαν σε ξενοδοχεία της πρωτεύουσας όπου διαμένουν δημοσιογράφοι. Την ίδια ώρα σύμφωνα με μαρτυρίες πολιτών σουπερ μαρκετ στα προάστια του Καΐρου έχει τυλιχθεί στις φλόγες με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι και οι πελάτες του καταστήματος να σπάσουν τα τζάμια για να γλιτώσουν από τις φλόγες.

Οι νεκροί τις τελευταίες 24 ώρες έχουν αυξηθεί στους δέκα και σύμφωνα με απολογισμό του ΟΗΕ το κίνημα διαμαρτυρίας έχει προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 300 ανθρώπων από τις 25 Ιανουαρίου.

Η Διεθνής Αμνηστία σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι η στρατιωτική αστυνομία της Αιγύπτου εισέβαλε στο Κέντρο Χίσαμ Μουμπάρακ και συνέλαβε έναν Γάλλο υπάλληλό της και πολλούς άλλους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Εν τω μεταξύ, η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ) αναφέρει πως αστυνομικοί με πολιτική περιβολή επιτέθηκαν στα γραφεία εφημερίδας του Καΐρου, ενώ πραγματοποιήθηκαν επίσης επιθέσεις εναντίον Ελλήνων και Πολωνών δημοσιογράφων.

Την ίδια ώρα, ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός Άχμαντ Σαφίκ ζητά "συγγνώμη για τη βία" στο κέντρο του Καΐρου και σημείωσε ότι δεν γνωρίζει ποιος κρύβεται πίσω από τις επιθέσεις, ενώ επέμεινε ότι κανένα από τα βίαια επεισόδια δεν ενορχηστρώθηκε από το κράτος. Η αντιπολίτευση αρνείται να διαπραγματευθεί με το καθεστώς Μουμπάρακ και καλεί την Παρασκευή, ημέρα Αναχώρησης, όπως την έχει ονομάσει, τον αιγυπτιακό λαό σε μαζική αντικαθεστωτική διαδήλωση αμέσως μετά την εβδομαδιαία προσευχή.

Ο νέος αντιπρόεδρος της Αιγύπτου, Ομάρ Σουλεϊμάν, επανέλαβε την έκκληση για διάλογο με το κίνημα των Αδελφών Μουσουλμάνων, που είχε κάνει νωρίτερα ο πρωθυπουργός Αχμάντ Σαφίκ. Ο Σουλεϊμάν κάλεσε επίσης τους διαδηλωτές να επιστρέψουν στα σπίτια τους, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να ξεκινήσει διάλογος εφόσον στους δρόμους συνεχίζεται η αναταραχή. Δεσμεύτηκε επίσης να τιμωρήσει όλους όσους εμπλέκονται στην πρόκληση των βίαιων επεισοδίων στο Κάιρο, ζήτησε "την άμεση απελευθέρωση" των νέων που συνελήφθησαν στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, το κίνημα των Αδελφών Μουσουλμάνων είναι εκτός νόμου επισήμως και έχει απορρίψει την πιθανότητα να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις μέχρι να παραιτηθεί ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ.

 Παπανδρέου : Ειρηνική μετάβαση στην δημοκρατία

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου τόνισε την ανάγκη να σταματήσουν οι βίαιες συγκρούσεις στην Αίγυπτο και συμπλήρωσε : "Η μετάβαση πρέπει να γίνει με τρόπο που να φέρει την πλήρη δημοκρατία και την ελευθερία που ζητά η νεολαία κυρίως της Αιγύπτου”, μιλώντας στην εκπομπή "The Word at One" με την δημοσιογράφο Martha Kearny.

Ο πρωθυπουργός είναι σε συνεχή επικοινωνία με τον πρόεδρο Μουμπάρακ και του μετέφερε την αναγκαιότητα μετάβασης στην δημοκρατία χωρίς βία. Ενώ επισήμανε ότι η μετατροπή της Αιγύπτου σε μια ανοικτή και δημοκρατική κοινωνία συνιστά ριζική αλλαγή για τον αραβικό κόσμο και ταυτόχρονα ένα ελπιδοφόρο μήνυμα, υπογραμμίζοντας ωστόσο, ότι το αποτέλεσμα δεν είναι καθόλου εγγυημένο.

Αυτό που είναι απαραίτητο, είναι να δούμε ότι το υπάρχον καθεστώς κάνει τις αναγκαίες κινήσεις και αλλαγές για τους συμμετέχοντες και τους εκπροσώπους της αιγυπτιακής κοινωνίας, ώστε να διασφαλιστεί ότι πρόκειται για μία αξιόπιστη μετάβαση.

Τελικά, το εάν ο πρόεδρος Μουμπάρακ παραμείνει ή όχι, αργά ή γρήγορα, θα έχει ιστορικά δευτερεύουσα σημασία, εάν δεν υπάρξουν αλλαγές" είπε ο πρωθυπουργός. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ: Διεθνής εκκλήσεις τερματισμού της βίας στην Αίγυπτο,