Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σήμερα ότι προσεύχεται να δοθεί τέλος στη βία και να έρθουν "καλύτερες ημέρες" στην Αίγυπτο, η οποία συγκλονίζεται από βίαιες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, ενώ η Ρωσία κάλεσε όλα τα μέρη στο αιγυπτιακό αδιέξοδο να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, καθώς χαρακτηρίζει την τρέχουσα κατάσταση "εξαιρετικά ανησυχητική".

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο ζήτησαν σήμερα από τον αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ να διασφαλίσει ότι θα σταματήσουν οι επιθέσεις κατά των διαδηλωτών και κάλεσαν να αρχίσει το ταχύτερο δυνατό ένας πολιτικός διάλογος στη χώρα.

"Την ευθύνη για να μπορούν να διαδηλώνουν ειρηνικά οι άνθρωποι στην Αίγυπτο φέρουν ο πρόεδρος και η κυβέρνηση", δήλωσε η Μέρκελ σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Θαπατέρο στη Μαδρίτη.

"Οι επιθέσεις στους διαδηλωτές πρέπει να σταματήσουν τώρα και την ευθύνη γι'αυτό φέρει και η αιγυπτιακή κυβέρνηση", σημείωσε επίσης, υπογραμμίζοντας ότι "οι υπεύθυνοι των επιθέσεων που σημειώθηκαν χθες και σήμερα πρέπει να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης".

Η Αίγυπτος έχει ανάγκη να αρχίσει το ταχύτερο δυνατό ο πολιτικός διάλογος, προσέθεσε εξάλλου η Μέρκελ, επισημαίνοντας ότι "πρέπει να ακουστούν αυτοί που θέλουν δημοκρατική μεταρρύθμιση. Μίλησα με τον πρόεδρο της Αιγύπτου και του ζήτησα να αρχίσει αυτόν τον διάλογο".

"Εκατομμύρια Αιγύπτιοι ζητούν αλλαγή και δημοκρατία και κανείς δεν μπορεί να σκεφτεί ότι τα πράγματα θα παραμείνουν ως έχουν. Πρέπει να υπάρξει μια νέα αρχή στην Αίγυπτο, πρέπει να υπάρξει αλλαγή", υπογράμμισε.

Ο Θαπατέρο σημείωσε ότι το μήνυμα που στέλνει η πλειοψηφία των αιγύπτιων πολιτών δείχνει ότι η χώρα χρειάζεται "επειγόντως" δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.

"Θέλουμε η δημοκρατία να επιτευχθεί εν ειρήνη και μέσω συναίνεσης και αυτό είναι το καθήκον της αιγυπτιακής κυβέρνησης", προσέθεσε.

Παράλληλα ο ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ ζήτησε σήμερα από τον αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ να επιλύσει την κρίση στην Αίγυπτο με έναν ειρηνικό και νόμιμο τρόπο, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του, ο Μεντβέντεφ "εξέφρασε την ελπίδα ότι η δύσκολη περίοδος που περνάει σήμερα η φιλική μας χώρα η Αίγυπτος θα ξεπεραστεί γρήγορα μέσω της ειρηνικής επίλυσης των υφισταμένων προβλημάτων εντός ενός πλαισίου νομιμότητας", αναφέρει το Κρεμλίνο σε ανακοίνωσή του.

Πρόκειται για την πρώτη αντίδραση του Ρώσου προέδρου από τις 25 Ιανουαρίου που άρχισε η κρίση στην Αίγυπτο, ωστόσο απέχει πολύ από μια έκκληση για μια άμεση πολιτική μετάβαση στην Αίγυπτο.

Η Ισπανίδα υπουργός Εξωτερικών, Τρινιδάδ Χιμένεθ, ζήτησε σήμερα από τον αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ να προκηρύξει "αμέσως" εκλογές και να απευθύνει "έκκληση για να σταματήσει η βία".

Ο πρόεδρος Μουμπάρακ "πρέπει να γνωρίζει ότι υπάρχει μια νόμιμη φιλοδοξία των πολιτών που θα τον υποχρεώσει σε πρώτη φάση να παρουσιάσει μια δέσμη μεταρρυθμίσεων για να δώσει διέξοδο σε αυτές τις προσδοκίες για περισσότερη δημοκρατία και να προκηρύξει αμέσως εκλογές", είπε η κα Χιμένες.

Ο Χόσνι Μουμπάρακ, πρέπει επίσης να "κάνει μια έκκληση για να σταματήσει η βία και να σταματήσουν οι εχθροπραξίες, και αυτό θα πρέπει να γίνει άμεσα", τόνισε.

Τέλος η Διάσκεψη των Επισκόπων της Βόρειας Αφρικής (Cerna) σε ανακοίνωση της που εκδόθηκε μετά την ετήσια συνεδρίασή της, η οποία έληξε χθες Τετάρτη το βράδυ στο Αλγέρι, αναφέρει ότι τα γεγονότα "που συγκλονίζουν τώρα την Τυνησία και την Αίγυπτο" είναι "μια διεκδίκηση της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας".

Σύμφωνα με το κείμενο αυτό τα γεγονότα που "συγκλονίζουν τώρα την Τυνησία και την Αίγυπτο" είναι "η διεκδίκηση της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας, ιδιαίτερα από νέες γενιές της περιοχής μας, το οποίο μεταφράζεται στη βούληση ότι όλοι πρέπει να αναγνωρίζονται ως πολίτες, και υπεύθυνοι πολίτες".

Στο κείμενο αυτό που υπογράφεται από τον Πρόεδρο της Cerna, αρχιεπίσκοπο της Ραμπάτ Μονσινιόρο Βενσάν Λαντέλ, οι προκαθήμενοι των Εκκλησιών της Τυνησίας, του Μαρόκου, της Λιβύης και της Αλγερίας εκφράζουν επίσης την "ανησυχία" τους για την κατάσταση των παράνομων μεταναστών που συχνά "είναι δραματική" στις χώρες αυτές, καθώς αναχωρούν απο αυτές για την Ευρώπη, συχνά κάτω από επικίνδυνες συνθήκες.