Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που ισχύει στην Αλγερία εδώ και 19 χρόνια θα αρθεί στο πολύ κοντινό μέλλον, όπως δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ο αλγερινός πρόεδρος έκανε αυτή την ανακοίνωση κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τους υπουργούς του, την ώρα που αυξάνονται οι εκκλήσεις της αντιπολίτευσης και της κοινωνίας των πολιτών για την άρση αυτού του μέτρου.

Ο Μπουτεφλίκα πρόσθεσε εξάλλου ότι η κυβέρνηση σύντομα θα υιοθετήσει νέα μέτρα για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και ότι η τηλεόραση και το ραδιόφωνο της Αλγερίας, τα οποία ελέγχει το κράτος, θα δίνουν χρόνο σε όλα τα πολιτικά κόμματα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο APS.

Ο πρόεδρος της Αλγερίας δήλωσε επίσης ότι οι διαδηλώσεις, που είναι απαγορευμένες βάσει της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, θα επιτραπούν σε όλη τη χώρα εκτός από την πρωτεύουσα.

Τα πολιτικά κόμματα πρέπει να σεβαστούν το νόμο και "να διασφαλίσουν ότι η ελευθερία δεν θα εκφυλιστεί σε αναρχία", ανέφερε ο Μπουτεφλίκα σύμφωνα με δηλώσεις του που μετέδωσε το APS.

Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν πραγματοποιηθεί σποραδικές διαδηλώσεις, ενώ έχουν αυξηθεί και οι δημόσιες αυτοκτονίες δια αυτοπυρπόλησης κυρίως από νέους ανθρώπους που διαμαρτύρονται για τις αυξανόμεςνες τιμές των τροφίμων, την ανισότητα και την έλλειψη δημοκρατίας.

Μία διαδήλωση έχει προγραμματιστεί για τις 12 Φεβρουαρίου στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Οράν.