Στην πλατεία Ταχρίρ (Απελευθέρωσης) επικρατεί ηρεμία μετά από 11 ημέρες συγκρούσεων και χιλιαδες Αιγύπτιοι ζητούν τραγουδώντας, από τον πρόεδρο Μουμπάρακ να αποχωρήσει από την εξουσία. Η παρουσία του στρρατού είναι έντονη και από την κρατική τηλεόραση ανακοινώθηκε η χαλάρωση του μέτρου της απαγόρευσης της κυκλοφορίας στις μεγαλύτερες πόλεις της Αιγύπτου από το Σάββατο.Το πλήθος μετά την προσευχή της Παρασκευής αναμένει την ανακοίνωση αποχώρησης του Μουμπάρακ, ενώ ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου τόνισε ότι οι διαδηλωτές δεν θα απομακρυνθούν με την βία. Επίσης ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι θα δήλωνε υποψήφιος για την προεδρία εάν το ζητούσε ο λαός, σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες.

Οι διαδηλωτές που συμμετέχουν στις σημερινές κινητοποιήσεις αναμένεται να ξεπεράσουν το ένα εκατομμύριο μόνο στην πλατεία Ταχρίρ και η σημερινή μέρα έχει χαρακτηριστεί από τους πολιτικούς αντιπάλους του Μουμπάρακ ως η "Παρασκευή της αποχώρησης".

Έτσι κυματίζοντας σημαίες της χώρας και τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν ειρηνικά και έχουν παραμείνει στις θέσεις τους και αφού έπεσε το σκοτάδι.

Ανάλογες διαδηλώσεις έλαβαν χώρα και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Αιγύπτου, όπως η Αλεξάνδρεια και το Σουέζ, ενώ εκδηλώσεις συμπαράστασης πραγματοποιήθηκαν έξω από τις αιγυπτιακές πρεσβείες στο Λονδίνο και το Παρίσι.

Ο πρωθυπουργός Αχμάντ Σαφίκ επέμεινε για το γεγονός ότι οι διαδηλωτές είναι ελεύθεροι να παραμείνουν στην πλατεία Ταχρίρ και ότι κανείς δεν θα συλληφθεί επειδή συμμετέχει σε διαδηλώσεις, εφόσον δεν έχει προχωρήσει σε οποιαδήποτε πράξη βίας ή βανδαλισμό.

Ο στρατός έχει τοποθετήσει συρματοπλέγματα στους δρόμους του Καίρου ενώ έχουν στηθεί μπλόκα εμποδίζοντας την πρόσβαση των πολιτών στην πλατεία Ταχρίρ, περιμετρικά της οποίας βρίσκονται παρατεταγμένα άρματα μάχης.

Επίσης, στρατιώτες πραγματοποιούν σωματικούς ελέγχους  ψάχνοντας για όπλα, σε μία προσπάθεια να μην επαναληφθεί το αιματοκύλισμα των τελευταίων ημερών.

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου, ο Αιγύπτιος Αμρ Μούσα, μετέβη και αυτός στην πλατεία Ταχρίρ για να βοηθήσει στον "κατευνασμό" της κατάστασης.

Παράληλα ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Μοχάμεντ Ελ Μπαραντ, με νεότερο τηλεγράφημά του το πρακτορείο Ρόιτερς διορθώνει την είδηση που μεταδόθηκε νωρίτερα σχετικά με τη μη συμμετοχή του στις προεδρικές εκλογές της Αιγύπτου, καθώς η αυστριακή εφημερίδα Ντερ Στάνταρντ στην οποία είχε δώσει συνέντευξη ο διπλωμάτης τροποποίησε το κείμενο που είχε δώσει στη δημοσιότητα.

Έτσι το Ρόιτερς μετέδωσε ότι ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι θα μπορούσε να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές αν του το ζητούσε ο λαός.

Ο βραβευμένος με Νομπέλ Αιγύπτιος διπλωμάτης είπε νωρίτερα ότι ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, θα πρέπει να παραιτηθεί άμεσα, αλλά διατηρώντας την "αξιοπρέπειά" του.

Ενώ πρόσθεσε "Φυσικά θέλω να παίξω κάποιο ρόλο στο μέλλον αλλά το ποιος θα είναι υποψήφιος στις εκλογές δεν είναι και τόσο σημαντικό αυτή τη στιγμή".

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος Μουμπάρακ έχει δηλώσει ότι 3Ο χρονιά στην ηγεσία της Αιγύπτου, αισθάνεται κορεσμό και ο μοναδικός λόγος που παρατείνει την παραμονή του είναι, ότι η χώρα θα βυθιστεί στο χάος, σε περίπτωση που παραδώσει τα ηνία της εξουσίας.

Ο Μπαραντέι σχολίασε τις δηλώσει του Μουμπάρακ και τόνισε :Η άποψη ότι θα επέλθει χάος στην Αίγυπτο, είναι δείγμα του δικτατορικού τρόπου σκέψης του προέδρου Μουμπάρακ, ο οποίος νομίζει ότι η συνοχή της χώρας είναι ταυτόσημη με την πολιτική του παρουσία.

Ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου δήλωσε σήμερα ότι είναι απίθανο ο πρόεδρος Μουμπάρακ να μεταβιβάσει τις προεδρικές εξουσίες στον νεοδιορισθέντα αναπληρωτή του, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζητούν μια ομαλή μεταβίβαση της εξουσίας στην Αίγυπτο, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές συγκλονίζουν τη χώρα ζητώντας από τον πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ να αποχωρήσει.

Επίσης η Μουσουλμανική Αδελφότητα υποστήριξε ότι δεν εποφθαλμιά την προεδρία της χώρας καθώς το ηγετικό στέλεχος Ισσάμ Αλ Αρυάν, δήλωσε ότι επιθυμία της αδελφότητας είναι η δημιουργία ενός κράτους με Ισλαμικές αρχές, δημοκρατική λειτουργία μέσω Κοινοβουλίου, με ελευθερία Τύπου και δικαιοσύνη.

Το Γαλλικό καλωδιακό κανάλι Canal+ ανακοίνωσε σήμερα ότι δύο Γάλλοι δημοσιογράφοι που μετέδιδαν ανταποκρίσεις από την Αίγυπτο αγνοούνται εδώ και 24 ώρες, παράλληλα η Διεθνής Αμνηστία είχε επιβεβαιώσει την Πέμπτη ότι συνελήφθη ένας Γάλλος υπάλληλός της.