Η αμερικανική Γερουσία χθες Πέμπτη ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα με το οποίο καλεί τον Αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ να ξεκινήσει άμεσα την πολιτική μετάβαση με προσωρινή κυβέρνηση και εκλογές αργότερα μέσα στο χρόνο.

"Αυτό το ψήφισμα κάνει σαφές ότι ο πρόεδρος Μουμπάρακ πρέπει άμεσα να ξεκινήσει την ειρηνική μετάβαση σε ένα δημοκρατικό πολιτικό σύστημα", δήλωσε ο γερουσιαστής Τζον Κέρι, Δημοκρατικός, και επικεφαλής της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του Σώματος.

Το ψήφισμα που εγκρίθηκε ομόφωνα αναφέρει ότι ο Μουμπάρακ θα πρέπει "άμεσα να ξεκινήσει την ειρηνική μετάβαση σε ένα δημοκρατικό πολιτικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένης της μετάβασης της εξουσίας σε μία προσωρινή κυβέρνηση και σε συνεργασία με ηγέτες της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης, των πολιτών και του στρατού, να προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για τη διεξαγωγή ελεύθερων, δίκαιων και αξιόπιστων διεθνώς εκλογών αυτό τον χρόνο".

Επιπλέον, στο ψήφισμα εκφράζεται ανησυχία για οργανώσεις με ακραίες ιδεολογίες τις οποίες κατονομάζει και αναφέρεται συγκεκριμένα στους Αδελφούς Μουσουλμάνους. Επιμένει η Αίγυπτος να τηρήσει τις δεσμεύσεις της ειρηνευτικής συμφωνίας του 1979 με το Ισραήλ ανεξάρτητα με το ποιός βρίσκεται στην εξουσία.

Πρόταση άμεσης παραίτησης του Μουμπάρακ εξετάζει ο Ομπάμα

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times της Πέμπτης, η κυβέρνηση του προέδρου Ομπάμα συζητάει με Αιγύπτιους αξιωματούχους την προοπτική άμεσης παραίτησης του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

Η πρόταση προβλέπει ότι ο Μουμπάρακ θα παραδώσει την εξουσία σε μία μεταβατική κυβέρνηση, με επικεφαλής τον Αντιπρόεδρο Ομάρ Σουλεϊμάν,που θα έχει τη στήριξη του στρατού της χώρας, αναφέρει το ρεπορτάζ, που βασίζεται σε πηγές τόσο της Αμερικανικής κυβέρνησης, όσο και σε Άραβες διπλωμάτες.

Η CIA είχε προειδοποιήσει τον Ομπάμα για την αστάθεια στην Αίγυπτο

Ταυτόχρονα, η Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ, είχε προειδοποιήσει την κυβέρνηση Ομπάμα, για την εσωτερική αστάθεια στην Αίγυπτο, στα τέλη του 2010, αλλά δεν είχε προβλέψει την αιτία που θά πυροδοτούσε το φυτίλι της εξέγερσης, ανέφερε την Πέμπτη κορυφαία αξιωματούχος της CIA.

Η Στέφανι Ο'Σάλιβαν, που διορίστηκε Α' Αναπληρωτής Διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών τών ΗΠΑ, αποκάλυψε ότι η υπηρεσία της είχε προειδοποιήσει για την αστάθεια, στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς.

Η δηλώσεις αυτές έγιναν στην επιτροπή ακρόασης της Γερουσίας, στο πλαίσιο της διαδικασίας επικύρωσης των νέων καθηκόντων της, όταν ρωτήθηκε, πότε η CIA προειδοποίησε τον πρόεδρο Ομπάμα ότι οι διαδηλωτές θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για την καρέκλα της εξουσίας του Αιγύπτιο προέδρου Μουμπάρακ.