Την ελπίδα να "επιλυθεί το συντομότερο" το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ , εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι μουν.

Στην ιστοσελίδα του διεθνούς οργανισμού καταγράφονται οι χθεσινές δηλώσεις του, στο Βερολίνο, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Γερμανίας.

"Το θέμα αυτό έχει συζητηθεί με τον προσωπικό μου απεσταλμένο κ. Νίμιτς, ο οποίος έχει συνομιλήσει με τις ενδιαφερόμενες χώρες, τα ενδιαφερόμενα μέρη. Ελπίζω ειλικρινά πως το θέμα της ονομασίας, που εκκρεμεί για μεγάλο χρονικό διάστημα -και έχει σημαντικές συνέπειες σε διμερείς σχέσεις, αλλά και στις σχέσεις στην περιοχή- θα επιλυθεί το συντομότερο δυνατό", τόνισε ο γγ του ΟΗΕ, απαντώντας σε ερώτηση για τη διαφορά, μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, στο θέμα της ονομασίας.

"Θα κάνω το καλύτερο για να ενθαρρύνω καταρχάς τον προσωπικό μου απεσταλμένο, καθώς και τα ενδιαφερόμενα μέρη -τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ- να εμπλακούν στο διάλογο με ειλικρίνεια", πρόσθεσε ο Μπαν Κι μουν.

Όπως είχε ανακοινωθεί πρόσφατα, από εκπρόσωπο της Γραμματείας του ΟΗΕ, στις 9 Φεβρουαρίου ο Μάθιου Νίμιτς θα έχει συνάντηση, στη Νέα Υόρκη, με τους αντιπροσώπους της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ.