Σύσσωμη καταδίκη από κυβερνήσεις και κοινή γνώμη για τις επιθέσεις σε βάρος δημοσιογράφων που καλύπτουν την εξέγερση στην Αίγυπτο.

Ειδικότερα, η Ινδία καταδίκασε τις συλλήψεις και τις επιθέσεις εις βάρος ξένων δημοσιογράφων που κάλυπταν τα επεισόδια στο Κάιρο και εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία για τους ινδούς δημοσιογράφους που σκοπεύουν να καλύψουν τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας.

"Τέτοιου είδους γεγονότα είναι απολύτως απαράδεκτα", είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας, Σ.Μ Κρίσνα.

Οι ΗΠΑ και η οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα κατηγόρησαν τις αιγυπτιακές αρχές ότι στοχοποιούν τους δημοσιογράφους, κυρίως τα τηλεοπτικά συνεργεία.

Τουλάχιστον 20 δημοσιογράφοι και ακτιβιστές συνελήφθησαν και κρατούνται, παρότι κάποιοι από αυτούς αφέθηκαν ελεύθεροι.

Δημοσιογράφοι και συνεργεία ινδικών τηλεοπτικών δικτύων δήλωσαν ότι τέθηκαν υπό κράτηση ενώ κάλυπταν τις διαδηλώσεις και στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι.

Καταγγέλλουν επίσης ότι οι αρχές είτε κατέσχεσαν τις τηλεοπτικές τους κάμερες, ή έκαψαν τις βιντεοκασέτες και τα φιλμ τους.

Ο Κρίσνα έκανε έκκληση χθες Πέμπτη για την απελευθέρωση όσων τελούν ακόμη υπό κράτηση.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ινδίας εξέδωσε επίσης οδηγία για όλους τους εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης που σκοπεύουν να καλύψουν τα γεγονότα στην Αίγυπτο να εξασφαλίζουν τα απαραίτητα διαπιστευτήρια, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας καταδίκασε την "απαράδεκτη" καταστολή εναντίον των δημοσιογράφων που καλύπτουν την κρίση στην Αίγυπτο.

"Οι πληροφορίες που κάνουν λόγο για επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια της εσωτερικής πολιτικής κρίσης ...προκαλούν ανησυχία", αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

"Θεωρούμε απαράδεκτη την καταστολή των εκπροσώπων των μέσων ενημέρωσης που ενεργούν στο πλαίσιο του νόμου", σύμφωνα με τη ρωσική διπλωματία.

Τα κρούσματα εκφοβισμού των ξένων δημοσιογράφων έχουν πολλαπλασιασθεί τις τελευταίες ημέρες στο Κάιρο. Δημοσιογράφοι κακοποιήθηκαν από υποστηρικτές του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ και άλλοι συνελήφθησαν από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Ενα συνεργείο του ρωσικού τηλεοπτικού δικτύου Zvezda κρατήθηκε από την 1η μέχρι τη 2α Φεβρουαρίου από τις αιγυπτιακές υπηρεσίες αντικατασκοπείας, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.