Μια νέα διάσκεψη των δωρητών για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους θα διεξαχθεί τον Ιούνιο στο Παρίσι, ανακοίνωσαν αργά χθες Πέμπτη υπουργοί που συνεδρίασαν στη Γαλλία, οι οποίοι κάλεσαν το Ισραήλ να λάβει "πιο φιλόδοξα διαρθρωτικά μέτρα" για την πρόσβαση και την ελευθερία μετακίνησης στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

"Μετά το αίτημα της Παλαιστινιακής Αρχής, μια νέα διεθνής διάσκεψη δωρητών για ένα παλαιστινιακό κράτος θα διεξαχθεί στο Παρίσι τον Ιούνιο", ανακοίνωσαν εκπρόσωποι της Γαλλίας, της ΕΕ, της Νορβηγίας και του Κουαρτέτου.

Η διάσκεψη θα διεξαχθεί λίγο πριν από την ημερομηνία που θα αποφασίσει το Κουαρτέτο για μια "πολιτική συμφωνία μεταξύ των πλευρών μέσω των διαπραγματεύσεων", διευκρινίζεται στην ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε μετά το δείπνο εργασίας στο γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο παλαιστίνιος πρωθυπουργός Σαλάμ Φαγιάντ παρέστη στη συνάντηση αυτή που οργάνωσε η γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Μισέλ Αλιό Μαρί, παρουσία της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον, του νορβηγού υπουργού Εξωτερικών Γιόνας Γκαρ Στέρε και του Γκάρι Γκράπο, του αναπληρωτή του ειδικού απεσταλμένου του Κουαρτέτου Τόνι Μπλερ.

Οι προεδρεύοντες και συμπροεδρεύοντες της διεθνούς διάσκεψης των δωρητών για την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους, ενός θεσμού που δημιουργήθηκε το Δεκέμβριο του 2007 στο Παρίσι, στην ανακοίνωση τους ζητούν από το Ισραήλ "να συνεχίσει να διευκολύνει την πρόσβαση και τη μετακίνηση στα Παλαιστινιακά Εδάφη".

Η Παλαιστινιακή Αρχή που εξέφρασε ικανοποίηση για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί από το 2008, ζήτησε τη συνέχιση της οικονομικής προσπάθειας υπέρ της ίδρυσης παλαιστινιακού κράτους.

Οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη εξέφρασαν ικανοποίηση κυρίως για την πρόοδο που έχει σημειωθεί "στη διαχείριση και τη διαφάνεια των δημοσίων οικονομικών, τη διοίκηση, τις κοινωνικές βελτιώσεις και στους τομείς της δικαιοσύνης και της ασφάλειας".

"Αν η Παλαιστινιακή Αρχή διατηρήσει την επιτυχία της στην εδραίωση των υποδομών και στην παροχή των δημοσίων υπηρεσιών, θα είναι σε θέση να ιδρύσει κράτος σύντομα", προστίθεται στην ανακοίνωση.