Ο πρωθυπουργός της Μιανμάρ και στρατηγός εν αποστρατεία, Θέιν Σέιν ορίστηκε σήμερα πρόεδρος της χώρας, ανακοίνωσε σήμερα επίσημη πηγή.

Σύμφωνα με ένα σενάριο που έχει ανακοινωθεί εδώ και αρκετές ημέρες, ο Σέιν 65 ετών, εκ των οποίων τα 47 χρόνια στις ένοπλες δυνάμεις, ανήλθε στο ανώτατο πολιτικό αξίωμα από μια επιτροπή που αποτελείται από κοινοβουλευτικούς που εξελέγησαν στις εκλογές του Νοεμβρίου και στρατιωτικούς που ορίστηκαν από το στρατιωτικό καθεστώς.

"Ο Θέιν Σέιν εξελέγη πλειοψηφικά", δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος.

Ο Τιν Άουνγκ Μιντ Οο, επίσης απόστρατος στρατηγός και στενός συνεργάτης του Θαν Σουέ, και ο Σάι Μουκ Χαμ, στέλεχος του Κόμματος της Αλληλεγγύης και Ανάπτυξης της Ένωσης (USDP) και προερχόμενος από την εθνότητα των Σαν ορίστηκαν αντιπρόεδροι.

Ο Θέιν Σέιν αναμένεται μέσα στις προσεχείς εβδομάδες να σχηματίσει κυβέρνηση.

Άγνωστα παραμένουν τα μελλοντικά σχέδια του ισχυρού άνδρα του καθεστώτος, του 77χρονου στρατάρχη Θαν Σουέ, που διοικεί τη χώρα με σιδηρά πυγμή από το 1992. Πηγές στη Μιανμάρ αναφέρουν ότι θα συνταξιοδοτηθεί.

Ωστόσο σύμφωνα με αναλυτές, ο Θαν Σουέ, αφού κυβέρνησε επί τουλάχιστον δύο δεκαετίες με την επιβολή ενός καθεστώτος τρόμου, αναμένεται να διατηρήσει ένα αξίωμα, ακόμη και σε δευτερεύοντα ρόλο, προκειμένου να εξασφαλίσει προστασία για τον ίδιο και το περιβάλλον του.