Άνευ προηγουμένου για Tούρκο αξιωματούχο ήταν η αντίδραση του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τις πρόσφατες διαδηλώσεις στα κατεχόμενα της Κύπρου και τα συνθήματα που ακούστηκαν σε αυτές εναντίον της Τουρκίας.

Ο Ερντογάν επέκρινε ακόμη και την τουρκοκυπριακή ηγεσία ζητώντας να πάρει αμέσως θέση για το ζήτημα.

Μιλώντας σε Τούρκους δημοσιογράφους κατά την τελευταία μέρα των επαφών του στο Κιργιστάν, ο Ερντογάν είπε "τις τελευταίες μέρες υπάρχουν στη Βόρεια Κύπρο προβοκατόρικες δραστηριότητες. Τις κάνουν μαζί με το Νότο. Η τελευταία έγινε στις 28 Φεβρουαρίου. Μας λένε να φύγουμε. Η διοίκηση είναι απαθής. Από τον πρόεδρο μέχρι τον πρωθυπουργό, η διοίκηση πρέπει να πάρει ξεκάθαρη θέση".

Σύμφωνα με τα σημερινά φύλλα του τουρκικού τύπου, ο Ερντογάν είπε επίσης τα εξής:

"Δεν έχουν τέτοιο δικαίωμα. Ο πιο κακοπληρωμένος υπάλληλός τους παίρνει περίπου 10 χιλιάδες λίρες. Ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργικού μου γραφείου παίρνει 5 χιλιάδες λίρες. Ο κύριος παίρνει 10 χιλιάδες και μετά δίχως να ντραπεί κάνει αυτές τις κινητοποιήσεις. Και μάλιστα παίρνουν 13 μισθούς το χρόνο. Λένε να φύγει η Τουρκία. Ποιος είσαι ρε φίλε; Έχω νεκρούς και τραυματίες στρατιώτες εγώ εκεί. Έχω στρατηγικό ενδιαφέρον. Όποιο είναι το στρατηγικό ενδιαφέρον της Ελλάδας στην Κύπρο, το ίδιο έχει και η Τουρκία. Έχει νόημα το γεγονός ότι αυτοί που θρέφονται από τη χώρα μας καταφεύγουν στο δρόμο αυτό. Εμείς τους στηρίζουμε. Δεν θα έπρεπε να έχει αυτό ένα αντίκρυσμα;".

Ο Τούρκος πρωθυπουργός αναφερόμενος στην τουρκοκυπριακή ηγεσία είπε ότι "είναι απαράδεκτο να προετοιμάζεται έδαφος για κινητοποιήσεις εναντίον της Τουρκίας" και πρόσθεσε: "Τώρα ζητάει ραντεβού. Θα τον καλέσω να μιλήσουμε και θα τον ρωτήσω".