Κεκλεισμένων των θυρών άρχισε στην Επιτροπή θεσμών της Κυπριακής Βουλής η συζήτηση για τα έγγραφα του ειδικού συμβούλου του γ.γ. του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ , τα οποία το καλοκαίρι δημοσιεύτηκαν στον κυπριακό τύπο και από το Νοέμβριο εκδόθηκαν σε βιβλίο με τον τίτλο "Σημαδεμένη Τράπουλα".

Μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής ο πρόεδρος της , βουλευτής Ρίκος Ερωτοκρίτου, αποκάλυψε με δηλώσεις του αρκετά από τα λεχθέντα στην κλειστή συνεδρίαση , δηλώνοντας ότι "δεν δεσμεύεται από καμία αντίληψη ότι η δημοκρατία ασκείται εν κρυπτώ και παραβύστω, αλλά από την πολιτική του συνείδηση ότι η δημοκρατία ασκείται εν δήμω, ανοικτά".

Ο κ. Ερωτοκρίτου είπε ότι η Επιτροπή ζήτησε από τους συγγραφείς του βιβλίου - Αιμιλιανίδη, Κέντα και Κοντό -να έρθουν στην επόμενη συνεδρία με συγκεκριμένα ζητήματα που αναδεικνύονται μέσα από το βιβλίο και καταδεικνύουν την απαράδεκτη συμπεριφορά της ομάδας Ντάουνερ "για να δει ο κυπριακός λαός πώς υπονομεύθηκε ο αγώνας του".

Η στάση του κ. Ερωτοκρίτου να μιλήσει δημόσια για τη συζήτηση στην Επιτροπή προκάλεσε την αντίδραση του ΑΚΕΛ, με το βουλευτή Γιαννάκη Θωμά να σημειώνει ότι έπρεπε να τύχει σεβασμού η συμφωνία για κλειστή συνεδρία. Χαρακτήρισε το θέμα Ντάουνερ ως λεπτό και γι' αυτό συμφωνήθηκε κλειστή συνεδρία.

Ανέφερε πως το κόμμα του επιμένει πως "μια δημόσια συζήτηση των απαράδεκτων ενεργειών του κ. Ντάουνερ δεν θα προσφέρει στις προσπάθειες του κυπριακού λαού".

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι θα περιμένει να κατατεθούν τα έγγραφα την επόμενη Πέμπτη και να ολοκληρωθεί και περατωθεί η συζήτηση. Ανέφερε ακόμα ότι κατά την επόμενη συνεδρία θα αποφασισθεί εάν θα ετοιμασθεί έκθεση ή πόρισμα προς την ολομέλεια της Βουλής.

Σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα από τις αναφορές, που έγιναν ενώπιον της Έπιτροπής, είναι εμφανές πως από πλευράς Αλεξάντερ Ντάουνερ αλλά και μελών της Γραμματείας του ΟΗΕ υπήρξαν κινήσεις τόσο πριν όσο και μετά την απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για την υπόθεση Αποστολίδη κατά Όραμς.

Υπήρξε προσπάθεια από μέρους του κ. Ντάουνερ να επηρεάσει δικαστή του ΔΕΚ πριν την απόφαση ώστε να ενεργήσει μεροληπτικά κατά των δικαιωμάτων του Ελληνοκύπριου αιτητή.

Σε αυτό το θέμα αναφέρθηκε ο ακαδημαϊκός Κώστας Μαυρίδης, ο οποίος ήταν από τους πρώτους που είχε στα χέρια του τα έγγραφα Ντάουνερ και όταν είδε το περιεχόμενό τους επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και παρέδωσε τα αντίγραφα που είχε στην κατοχή του.

Σύμφωνα με τις απαντήσεις που έδωσε ο κ. Μαυρίδης στα ερωτήματα που τέθηκαν από πλευράς βουλευτών, μέσα από τα έγγραφα φαίνεται και μια προσπάθεια από το βοηθό γενικό γραμματέα, υπεύθυνο για Πολιτικές Υποθέσεις Λιν Πάσκο, για να ποδηγετηθεί ο τότε ειδικός αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν, ώστε να αποφεύγει τις αναφορές του σε παράνομο καθεστώς και ότι θα έπρεπε να παραλειφθεί αναφορά στην υπόθεση Αποστολίδη -Οραμς στο σχέδιο έκθεσης που θα υπέβαλλε ο Γενικός Γραμματέας στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την εξέλιξη των συνομιλιών στο Συμβούλιο Ασφαλείας το Μάιο του 2009.