Τουλάχιστον έξι άνθρωποι, τέσσερις άμαχοι- ανάμεσά τους δύο παιδιά- και δύο στρατιώτες, σκοτώθηκαν σε ανταλλαγή πυρών μεταξύ στρατιωτών στη νότια πόλη Μακαλάλ, η οποία είχε βρεθεί στο επίκεντρο της διένεξης ανάμεσα στις δυνάμεις του Βόρειου και του Νότιου Σουδάν, δήλωσαν αξιωματούχοι και πηγές που πρόσκεινται στον ΟΗΕ σήμερα.

Η μάχη ξέσπασε μεταξύ μελών της ίδιας στρατιωτικής μονάδας όταν ορισμένοι από τους άνδρες της αρνήθηκαν να υπακούσουν στη διαταγή μετάθεσής της στο Βόρειο Σουδάν που εντάσσεται στην αναδιάταξη των στρατιωτικών δυνάμεων του Σουδάν εν όψει της βέβαιης ανεξαρτητοποίησης του νότιου Σουδάν, είπαν οι πηγές αυτές υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας τους.

Οι πολίτες των περιοχών του Νότου, από όπου εξορύσσεται πετρέλαιο, ψήφισαν στη συντριπτική πλειοψηφία τους υπέρ της απόσχισης στο δημοψήφισμα του Ιανουαρίου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που έχουν γίνει γνωστά.

Το επεισόδιο υπογραμμίζει τις προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει το Σουδάν καθώς θα προσπαθήσει να αναδιατάξει και να αναδιαμορφώσει τις στρατιωτικές του μονάδες και άλλους δημόσιους μηχανισμούς εν όψει της απόσχισης και του σχηματισμού μιας νέας κρατικής οντότητας, που αναμένεται να λάβει χώρα την 9η Ιουλίου.

"Η μάχη άρχισε χθες βράδυ και δεν σταμάτησε ως το 11:30 π.μ.. Στο νοσοκομείο εισήχθησαν 28 άνθρωποι και έξι έχουν πλέον εκπνεύσει. Δύο ήταν του στρατού και τέσσερις ήταν άμαχοι περιλαμβανομένων δύο μικρών παιδιών", δήλωσε ο Μπαρτόλομιου Πακουάν Αμπουόλ, εκπρόσωπος των τοπικών αρχών στην πολιτεία του Άνω Νείλου.

Στη Μαλακάλ, την κυριότερη πόλη στην πολιτεία του Άνω Νείλου, πραγματοποιούσε περιπολίες μονάδα που συναπαρτίζεται από άνδρες τόσο των Ένοπλων Δυνάμεων του Σουδάν που υπακούουν στο βορρά όσο και από άνδρες του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού του Σουδάν του νότου.

"Υπήρξε διαφωνία ανάμεσα σε μέλη του αποσπάσματος των SAF στη Μαλακάλ. Τους ζητήθηκε να μετακινηθούν στο βορρά", δήλωσε στέλεχος του ΟΗΕ υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας του.

Ο Αμπουόλ είπε ότι οι άνδρες που διαφώνησαν ήταν από το νότο.

"Αρνήθηκαν να πάνε στο βορρά και να αφοπλιστούν. Είναι νότιοι και έχουν δικαιώματα εδώ. Αλλά νομίζουν ότι δε θα έχουν δικαιώματα στο βορρά".

"Πολλοί έχουν τραυματιστεί", πρόσθεσε.