Η Κούβα πρόκειται να απελευθερώσει «λίαν συντόμως» δύο από τους ένδεκα πολιτικούς κρατουμένους, τους οποίους είχε υποσχεθεί ότι θα αποφυλακίσει, αλλά εξακολουθεί να κρατεί επειδή δεν δέχονται να εξορισθούν στην Ισπανία, ανακοίνωσε σήμερα η Καθολική Εκκλησία.

Πρόκειται για τους Άνχελ Μόγια, σύζυγο της Μπεατρίς Σολέρ (μία εκ των ηγετικών στελεχών του κινήματος Γυναίκες στα Λευκά, που συνδεκάζει μητέρες και συζύγους κουβανών πολιτικών κρατουμένων) και Γκίντο Σίγκλερ, αδελφό του κρατουμένου συνείδησης Αριέλ Σίγκλερ, ο οποίος είχε αποφυλακισθεί τον Ιούνιο και αναχώρησε για τις ΗΠΑ.

Ο ένας από τους μέλλοντες αποφυλακισθέντες επιθυμεί να παραμείνει στη νήσο, ο άλλος θα αναχωρήσει για τις ΗΠΑ.

Οι δύο κρατούμενοι περιλαμβάνονταν στην ομάδα των 52 αντιφρονούντων οι οποίοι θεωρούνταν κρατούμενοι συνείδησης από τη Διεθνή Αμνηστία και τους οποίους ο πρόεδρος Ραούλ Κάστρο είχε υποσχεθεί να αποφυλακίσει το 2010, έπειτα από διαβουλεύσεις με την Καθολική Εκκλησία.

Από τους 52 διαφωνούντες--που με τη σειρά τους περιλαμβάνονται στους 75 αντικαθεστωτικούς που είχαν συλληφθεί το 2003--οι 41 έχουν αποφυλακισθεί. Στο σύνολό τους έχουν αναχωρήσει για την Ισπανία, εκτός ενός ο οποίος παρέμεινε στην Κούβα.