Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε σήμερα το "πάγωμα" των περιουσιακών στοιχείων 46 ατόμων του στενού περιβάλλοντος του πρώην προέδρου της Τυνησίας Ζιν ελ Αμπιντίν Μπεν Αλι και της συζύγου του Λεϊλά Τραμπέλσι, έγινε γνωστό από διπλωματική πηγή.

Οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις κατά την σύνοδο των αρχηγών κρατών,  "υιοθέτησαν απόφαση που προσθέτει 46 ονόματα στον ευρωπαϊκό κατάλογο για το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων",στον οποίο περιλαμβάνονταν μέχρι τώρα μόνο ο Μπεν Άλι και η σύζυγός του, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας ευρωπαίος διπλωμάτης.

Τη Δευτέρα, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συμφώνησαν στην αρχή της δέσμευσης των περιουσιακών στοιχείων του πρώην προέδρου της Τυνησίας και ατόμων του στενού περιβάλλοντος του, με το σκεπτικό ότι το ζευγάρι αποτελεί αντικείμενο ποινικής έρευνας από τις τυνησιακές αρχές για "υπεξαίρεση ακινήτων και κινητών περιουσιακών στοιχείων, άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, και κατοχή χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων σε διάφορες χώρες, στο πλαίσιο επιχείρησης ξεπλύματος χρημάτων".

Ο κατάλογος έχει καταρτιστεί με σύσταση των Τυνησιακών αρχών, συμπεριλαμβανομένου και του νέου υπουργού Εξωτερικών, Άχμεντ Αμπντεραούφ Ουνάις, που μετέβη στις Βρυξέλλες την Τετάρτη.

Με την ευκαιρία αυτή, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του αρκείται στο να μεταβιβάσει τα αιτήματα αυτά στην τυνησιακή δικαιοσύνη, χωρίς να αποφανθεί εκείνη "ούτε για την ενοχή αλλά ούτε και για την αθωότητα των ανθρώπων αυτών".