Ένας Ταϊλανδός στρατιώτης σκοτώθηκε και πέντε στρατιώτες τραυματίστηκαν σήμερα, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας της Ταϊλάνδης, Τζουρίν Λαξαναβίσιτ, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων της Ταϊλάνδης και της Καμπότζης στη μεθόριο των δύο χωρών.

Από την πλευρά της Καμπότζης, τραυματίστηκαν τέσσερις στρατιώτες, εκ των οποίων ο ένας σοβαρά, ανέφερε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Τσουμ Σοτσέατ, προσθέτοντας ότι τέσσερις Ταϊλανδοί στρατιώτες συνελήφθησαν.

"Θα καταθέσουμε προσφυγή κατά της Ταϊλάνδης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ", είπε εξάλλου ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, διευκρινίζοντας ότι οβίδες έπεσαν σε βάθος 18 με 20 χιλιομέτρων εντός του εδάφους της Καμπότζης.

Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν γύρω στις 15:00, τοπική ώρα, κοντά σε ένα διαφιλονικούμενο αρχαίο ναό, τη στιγμή που ο υπουργός Εξωτερικών της Ταϊλάνδης πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη στην Καμπότζη για να συναντηθεί με τον ομόλογό του. Και οι δύο πλευρές επιρρίπτουν την ευθύνη για τις συγκρούσεις η μία στην άλλη.

Η Καμπότζη υποστηρίζει ότι Ταϊλανδοί στρατιώτες διείσδυσαν στο έδαφός της ενώ στρατιωτικός εκπρόσωπος από την Ταϊλάνδη είπε ότι ο στρατός απάντησε σε πυρά που δέχτηκε από την πλευρά της Καμπότζης. Απέδωσε όμως το όλο επεισόδιο σε "παρεξήγηση". "Δεν θέλουμε να αποκαλύψουμε τι προκάλεσε την επίθεση, αλλά πιστεύω ότι πρόκειται για παρεξήγηση", είπε χαρακτηριστικά.

Πληροφορίες ανέφεραν εξάλλου ότι ο ταϊλανδικός στρατός κατασκεύαζε ένα δρόμο στην περιοχή.

Οι ΗΠΑ κάλεσαν σήμερα την Ταϊλάνδη και την Καμπότζη να επιδείξουν "τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση" μετά τις συγκρούσεις που σημειώθηκαν στη μεθόριο των δύο χωρών.

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιέζουν τις δύο πλευρές να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση και να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μειώσουν τις εντάσεις και να αποφύγουν τη σύρραξη", ανέφερε ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. "Παρακολουθούμε από κοντά την κατάσταση", πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Νωρίτερα σήμερα στρατιώτες της Ταϊλάνδης και της Καμπότζης συγκρούστηκαν με αφορμή μια διαφιλονικούμενη περιοχή στα σύνορά τους, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άνθρωποι. Ο προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για ένα νεκρό και πέντε τραυματίες.