Ένας Αιγύπτιος δημοσιογράφος, που είχε πυροβοληθεί στο κεφάλι, σε επεισόδια κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων διαμαρτυρίας κατά του προέδρου Μουμπάρακ, υπέκυψε στα τραύματά του, όπως είπε η σύζυγός του στο κανάλι Αλ Τζαζίρα την Παρασκευή.

Ο Αχμέτ Μοχάμεντ Μαχμούντ, ο οποίος εργαζόταν για την, κρατικής ιδιοκτησίας, ημερήσια εφημερίδα αλ-Αχράμ του Καίρου, πέθανε στις 29 Ιανουαρίου, κατά τη διάρκεια που βρίσκονταν σε εξέλιξη διαδηλώσεις, που είχαν ξεκινήσει 4 ημέρες νωρίτερα, ενάντια στη φτώχεια, τη διαφθορά και την πολιτική καταπίεση.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, την Παρασκευή είχε διαμηνύσει ακόμα μία φορά, πως τα δικαιώματα των δημοσιογράφων που καλύπτουν τα γεγονότα στην Αίγυπτο θα πρέπει να είναι σεβαστά και να προστατευθούν.

Ο Αιγύπτιος υπουργός Υγείας, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι 11 άτομα έχουν χάσει την ζωή τους από την Τετάρτη, που οι υποστηρικτές του προέδρου Μουμπάρακ ξεκίνησαν τις επιθέσεις εναντίον των αντί-κυβερνητικών διαδηλωτών, στην πλατεία Ταχρίρ του Καίρου.

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι 300 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, που έπιασαν απροετοίμαστη τη διεθνή κοινότητα , αλλά και τον Αραβικό κόσμο, που επί μακρόν στήριζε τον Μουμπάρακ για να τους προασπίζεται απέναντι στις ακραίες Ισλαμικές οργανώσεις.

Η σύζυγος του Μαχμούντ, το όνομα της οποίας δεν ανακοινώθηκε απο το κανάλι Αλ Τζαζίρα, είπε ότι ο άτυχος δημοσιογράφος πυροβολήθηκε στο μπαλκόνι του σπιτιού τους, ενώ αποθανάτιζε με κάμερα τις σκηνές των επεισοδίων.

Νέες συλλήψεις δημοσιογράφων

Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Τζαζίρα ανακοίνωσε σήμερα πως ο διευθυντής του γραφείου του στο Κάιρο και ένας από τους δημοσιογράφους του συνελήφθησαν.

Οι αιγυπτιακές αρχές απαγόρευσαν στις 30 Ιανουαρίου την λειτουργία στη χώρα του δικτύου που καλύπτει εκτενώς τις διαδηλώσεις κατά του προέδρου Μουμπάρακ.

"Οι αιγυπτιακές υπηρεσίες ασφαλείας συνέλαβαν τον διευθυντή του γραφείου στο Κάιρο Αμπντελ Φατάχ Φάγιεντ και τον δημοσιογράφο Αχμαντ Γιούσεφ", ανακοίνωσε το Αλ-Τζαζίρα στην ιστοσελίδα του.

Το Αλ-Τζαζίρα ανακοίνωσε χθες Παρασκευή πως άγνωστοι εισέβαλαν στα γραφεία του στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα και κατέστρεψαν τον εξοπλισμό. Η επίθεση αυτή "φαίνεται να είναι μια νέα προσπάθεια του καθεστώτος ή των υποστηρικτών του να εμπόδισουν το Αλ-Τζαζίρα να καλύπτει τα γεγονότα" στην Αίγυπτο, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Δωδέκατη ημέρα διαδηλώσεων κατά του Μουμπάρακ

Συνεχίζονται για δωδέκατη ημέρα οι διαδηλώσεις εναντίον του Αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, με τους διαδηλωτές να παραμένουν στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, μετά την ογκώδη συγκέντρωση της Παρασκευής.

«Ο Μουμπάρακ πρέπει να φύγει» φώναζαν στα μεγάφωνα λίγο μετά τα μεσάνυχτα και αφού είχαν ακουστεί ήχοι βαρέων όπλων. Σύμφωνα με τους διαδηλωτές, στρατιώτες πυροβόλησαν για να κρατήσουν μακριά από την πλατεία τους υποστηρικτές του Αιγύπτιου προέδρου.

Εν τω μεταξύ, 11 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους από την Τετάρτη, οπότε και ξεκίνησαν οι συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών και πολέμιων του προέδρου Μουμπάρακ στην πλατεία Ταχρίρ του Καίρου.

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι 300 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων.

Ο Αιγύπτιος αντιπρόεδρος Ομάρ Σουλεϊμάν θα έχει σήμερα συνάντηση με εξέχουσες προσωπικότητες της χώρας για να εξετάσουν μια από τις προτεινόμενες λύσεις, σύμφωνα με την οποία ο ίδιος ο Σουλεϊμάν θα αναλάβει προσωρινά την προεδρία. Είναι, ωστόσο, ασαφές αν αυτή η πρόταση αρκεί για να τερματιστεί η κρίση.

Ορισμένοι πολιτικοί αναλυτές πιστεύουν πως η μεταβίβαση της εξουσίας στον Σουλεϊμάν θα βοηθήσει στο να διαλυθεί η κρίση, άλλοι όμως θεωρούν ότι απαιτείται ένα μεγαλύτερο βήμα για να ανοίξει ο δρόμος σε δίκαιες και ελεύθερες εκλογές.

Ο Χόσνι Μουμπάρακ τόνισε την Πέμπτη πως αν παραιτηθεί τώρα, η Αίγυπτος θα βυθιστεί στο χάος και επανέλαβε πως θα αποχωρήσει τον Σεπτέμβριο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ασκούν πίεση στον Ααιγύπτιο πρόεδρο να αρχίσει τη διαδικασία μετάβασης της εξουσίας, ανοίγοντας τον δρόμο προς την δημοκρατία. Ωστόσο, ο πρόεδρος Ομπάμα σε μια προσπάθεια αν αποφύγει την κριτική ότι επεμβαίνει στις αιγυπτιακές υποθέσεις, τόνισε πως «ο λαός θα καθορίσει το μέλλον της Αιγύπτου».