Η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή δεν θα πρέπει να διαταραχθεί από τις ταραχές στον αραβικό κόσμο και ο στόχος της θα πρέπει να παραμείνει αταλάντευτα η συνύπαρξη δύο κρατών, του εβραϊκού και του παλαιστινιακού, "με χρονικό ορίζοντα τον Σεπτέμβριο φέτος", τόνισαν σήμερα οι αξιωματούχοι του "Κουαρτέτου" (ΗΠΑ, Ρωσία, ΟΗΕ, ΕΕ), που συνεδρίασαν στο Μόναχο στο περιθώριο της 47ης "Διάσκεψης για την Ασφάλεια".

Τον ΟΗΕ εκπροσώπησε ο ίδιος ο γγ Μπαν Γκι Μουν, τη Ρωσία ο επικεφαλής της διπλωματίας της, Σεργκέι Λαβρόφ, τις ΗΠΑ η επικεφαλής της διπλωματίας Χίλαρι Κλίντον, την ΕΕ η επικεφαλής της διπλωματίας Κάθριν Άστον, ενώ συμμετείχε κι ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, πρώην γερουσιαστής Τζορτζ Μίτσελ, όπως κι ο εκπρόσωπος του Κουαρτέτου, Τόνι Μπλερ.

"Το Κουαρτέτο είναι πεπεισμένο ότι μία πρόσθετη καθυστέρηση στις διαβουλεύσεις ζημιώνει τις προοπτικές της περιφερειακής Ειρήνης και ασφάλειας", τονίστηκε στο ανακοινωθέν στο τέλος των σημερινών συνομιλιών.

Το Ισραήλ ανησυχεί σοβαρά από τις παρατεινόμενες ταραχές στην Αίγυπτο, που είναι ένας από τους λίγους συμμάχους του στην περιοχή, φοβούμενο μία ισλαμιστική κυβέρνηση στην "εξώπορτά" του.

Η κ. Άστον επέμεινε ότι "η ειρηνευτική διαδικασία είναι σημαντική και θα πρέπει οπωσδήποτε να κρατηθεί τώρα 'ζωντανή". Τόνισε, η ίδια, τις επαφές του 'Κουαρτέτου' με τον Αιγύπτιο αντιπρόεδρο, Ομάρ Σουλεϊμάν.

Εκ νέου το Κουαρτέτο θα συνέλθει στο μέσον του Μαρτίου, ανακοινώθηκε επίσης. Θα προηγηθεί επαφή με Παλαιστίνιους και Ισραηλινού, την πρώτη ή την 2α Μαρτίου, στις Βρυξέλλες, προστίθεται.

Από τη φρασεολογία στο σημερινό ανακοινωθέν, ότι "με τις διαβουλεύσεις, που γίνονται, θα πρέπει να τερματιστεί η ισραηλινή κατοχή που ξεκίνησε το 1967 και να δοθεί η λύση σε όλα τα ζητήματα, που αφορούν ένα 'τελικό καθεστώς" βεβαιώνεται ότι το 'Κουαρτέτο' αποδέχεται --κατ'αρχήν-- το παλαιστινιακό αίτημα, το μελλοντικό "παλαιστινιακό κράτος να έχει ως διεθνή σύνορα εκείνα της αρχής του 1967".

Στο μεταξύ, η Παλαιστινιακή Αρχή, σήμερα, απέρριψε συλλήβδην όλα τα προτεινόμενα ισραηλινά οικονομικά μέτρα, γιά να βοηθηθεί η καθημερινότητα των κατοίκων στη Δυτική Οχθη, χαρακτηρίζοντάς τα "απαράδεκτα παντελώς"."Αυτά τα μέτρα --είχαν εγκριθεί στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο στο Ισραήλ--καταστρέφουν οποιαδήποτε εμπιστοσύνη μεταξύ ημών των Παλαιστινίων και του Ισραήλ", τόνισε σχετικά ο κορυφαίος παλαιστίνιος διαπραγματευτής, Σάεμπ Ερεκάτ.