Ένας μηχανικός και τέσσερις ηλεκτρολόγοι, που απασχολούνταν σε ένα ανθρακωρυχείο στη νοτιοδυτική Ρουμανία, έχασαν τη ζωή τους  το Σάββατο όταν κατέρρευσε αιφνιδιαστικά μία στοά του ορυχείου, σε βάθος περίπου 400 μέτρων.

Το ορυχείο λειτουργεί κοντά στην πόλη Ουρικάνι, στην κοιλάδα του Ζίου, κι ο δήμαρχός της Νταν Μπουχέσκου, αναφερόμενος στην απώλεια πέντε ανθρώπων έκανε λόγο από την πλευρά του για «τραγωδία».

Στο ανθρακωρυχείο, λόγω του Σαββατοκύριακου, δεν δούλευε κανένας άλλος εργάτης, ανάμεσα στο περίπου 800μελές προσωπικό του.

Στη νοτιοδυτική Ρουμανία, λειτουργεί ακόμα σήμερα μεγάλος αριθμός ορυχείων. Στην ίδια κοιλάδα, τον Νοέμβριο 2008 έγιναν δύο διαδοχικές εκρήξεις στο ορυχείο στην Πετρίλα και σκοτώθηκαν 13 εργάτες ορυχείου. Για την πληρότητα των μέτρων ασφάλειας στα ορυχεία της περιοχής αυτής γίνεται συχνά, τελευταία, δημόσιος διάλογος.

Ενδεικτικό είναι ότι, ενώ εργάζονταν τα συνεργεία διάσωσης στο ανθρακωρυχείο, όπου οι πέντε άνθρωποι μόλις είχαν σκοτωθεί, προκλήθηκε μία δυνατή έκρηξη, από την οποία ευτυχώς δεν υπήρξε κανένα επιπλέον θύμα.