"Οι ταραχές στην Αίγυπτο θα μπορούσαν να γίνουν εξαιρετικά σκληρές και επικίνδυνες", προειδοποίησε ο Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι, μετά την 12η ημέρα των διαδηλώσεων κατά του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ. Ο Μουμπάρακ προχώρησε σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης και η ηγεσία του κόμματός του παραιτήθηκε, όμως ο 82χρονος ηγέτης επιμένει ότι θα παραμείνει στην εξουσία μέχρι τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Επισήμως από την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος παραιτήθηκε και ο γιος του προέδρου Μουμπάρακ, Γκαμάλ, ενώ από το αξίωμα του γγ παραιτήθηκε ο Σάφουατ ελ Σέριφ.

Ο αντικαταστάτης τους είναι ο Χόσαμ Μπαντράουϊ, έως τώρα μέλος του κόμματος, μέλος της άνω Βουλής και του "Συμβουλίου των σοφών", ο οποίος διατηρεί καλές σχέσεις με την αντιπολίτευση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επανέλαβαν ότι απαιτείται σταδιακή αλλαγή της πολιτικής κατάστασης και πως είναι αναγκαίος ο διάλογος ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση. Η Ουάσινγκτον χαρακτήρισε "θετικό βήμα" την αλλαγή στην ηγεσία του Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος, αλλά πρόσθεσε πως πρέπει να υπάρξουν επιπλέον κινήσεις.

Ο ΕλΜπαραντέι, ηγετική μορφή της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης, επισήμανε πως θα είναι "σημαντικό πλήγμα" αν οι ΗΠΑ στηρίξουν τον Μουμπάρακ ή τον αντιπρόεδρο Ομάρ Σουλεϊμάν για να ηγηθούν της μεταβατικής κυβέρνησης με στόχο τις πολιτικές αλλαγές.

Ο Σουλεϊμάν έχει σήμερα συνομιλίες με την αντιπολίτευση, στις οποίες θα συμμετάσχουν για πρώτη φορά και οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι. Σε ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι θα προσέλθουν σε διάλογο για την έξοδο της χώρας από τη χειρότερη κρίση των τελευταίων 30 χρόνων.

Η εκπρόσωπος της οργάνωσης, πάντως, επιφυλάχθηκε του δικαιώματος της Αδελφότητας να αποχωρήσει οποιαδήποτε στιγμή από τις συνομιλίες, αν διαπιστώσει ότι οδηγούνται σε αδιέξοδο. Οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στο μέλλον της χώρας και στην μεταβατική κυβέρνηση.

Στις συνομιλίες του Aιγύπτιου αντιπροέδρου με την αντιπολίτευση, οι οποίες αναμένεται ότι θα καταλάβουν μεγάλο μέρος της σημερινής ημέρας, μετέχουν εκπρόσωποι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, του κόμματος Wafd (φιλελεύθερο) και του Tagammou (αριστερό), μέλη επιτροπής που επελέγη από τις φιλοδημοκρατικές δυνάμεις, οι οποίες ξεκίνησαν το κίνημα αμφισβήτησης που αξιώνει από τις 25 Ιανουαρίου την αποχώρηση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, όπως και ανεξάρτητες πολιτικές φυσιογνωμίες και επιχειρηματίες.

Σύμφωνα με τους παρευρισκόμενους, στις συνομιλίες μετέχει επίσης και ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι.

Οι διαδηλώσεις στο Κάιρο χθες Σάββατο ήταν μικρότερες σε σχέση με την μεγάλη κινητοποίηση της Παρασκευής. Σήμερα, πρώτη ημέρα της εργάσιμης εβδομάδας στην Αίγυπτο θα διαπιστωθεί εάν οι διαδηλωτές διατηρούν την αποφασιστικότητά τους.

Ο ΕλΜπαραντέι δήλωσε πως δεν πιστεύει ότι θα μειωθεί η ένταση των διαδηλώσεων, αλλά εξέφρασε την ανησυχία του για την πιθανότητα να γίνουν "σκληρότερες και αιματηρές".

"Φυσικά και υπάρχει κούραση", είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως "ένας βασικός πυρήνας των διαδηλωτών παραμένει και δεν θα παραιτηθεί μέχρι να φύγει ο Μουμπάρακ".

"Το θέμα είναι ότι οι διαδηλωτές μπορούν να γίνουν πιο σκληροί και οργισμένοι. Δεν θέλω να δω για όμορφη, ειρηνική επανάσταση να μετατρέπεται σε αιματηρή", τόνισε.

Σχετικά Θέματα: Θρίλερ με την παραίτηση Μουμπάρακ - Αναβλήθηκε η επίσκεψη Παπανδρεου στο Κάιρο

                              Άνοιξαν οι τράπεζες- Επαναλειτουργούν οι δημόσιες υπηρεσίες