Ο Ινδονήσιος πρόεδρος Σουσίλο Γιουντχογιόνο και ο Αμερικανός ομόλογός του Μπάρακ Ομπάμα συμφώνησαν να επεκτείνουν τη συνεργασία των χωρών τους στον τομέα της ασφάλειας, του κλίματος και της ενέργειας.

Ο Ομπάμα που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ινδονησία πρόσθεσε ότι η προσπάθεια της Ουάσινγκτον να τείνει χείρα φιλίας στο μουσουλμανικό κόσμο είναι ειλικρινής και θα βοηθήσει στη βελτίωση της ασφάλειας των ΗΠΑ.

«Δεν έχουμε βέβαια εξαλείψει ορισμένες παρεξηγήσεις και υποψίες που υπήρχαν από πολλού χρόνου, εν τούτοις πιστεύουμε πως βρισκόμαστε σε καλό δρόμο», τόνισε ο Ομπάμα κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την πρώτη ημέρα της επίσκεψής του στην Ινδονησία, το μεγαλύτερο μουσουλμανικό κράτος στον κόσμο.

«Όσον αφορά τις προσπάθειές μας να τείνουμε χείρα φιλίας προς τον μουσουλμανικό κόσμο, πιστεύω πως είναι ειλικρινείς και διαρκείς», τόνισε ο ίδιος, ερωτηθείς για τα αποτελέσματα της πολιτικής του, έναν χρόνο μετά τη βαρυσήμαντη ομιλία του για την προσέγγιση των δύο αυτών κόσμων στο Κάιρο στις 4 Ιουνίου 2009.

Ο ίδιος εξήγησε πως προτεραιότητα της κυβέρνησής του ήταν να αποφύγει την πόλωση σε θέματα ασφάλειας κατά τις σχέσεις του με τις μουσουλμανικές χώρες. «Ο κόσμος έχει κι άλλα ενδιαφέροντα πέρα από την ασφάλεια. Ναι μεν η ασφάλεια είναι σημαντική, πλην όμως εγώ θέλω να είμαι βέβαιος πως συζητούμε με ένα σημαντικό αριθμό ανθρώπων για ένα μεγάλο αριθμό θεμάτων», πρόσθεσε.

Όσο για τις εκλογές της Κυριακής στη Μιανμάρ, τις οποίες κέρδισε το κυβερνών κόμμα που υποστηρίζεται από το στρατό, ο Ομπάμα δήλωσε ότι δεν ήταν ούτε δίκαιες ούτε ελεύθερες. Χθες ο Αμερικανός πρόεδρος είχε δηλώσει ότι ο στρατός της Μιανμάρ έκλεψε τις εκλογές της Κυριακής, τις πρώτες που γίνονται στη χώρα εδώ και 20 χρόνια.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έφτασε σήμερα στην Ινδονησία, από την οποία θα πρέπει πιθανόν να αναχωρήσει νωρίς αύριο, πολλές ώρες νωρίτερα απ' ό,τι είχε προγραμματιστεί, εξαιτίας κινδύνων που σχετίζονται με τα σύννεφα τέφρας του ηφαιστείου Μεράπι, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκιμπς επί του προεδρικού αεροπλάνου.

Το προεδρικό αεροπλάνο Air Force One προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Τζακάρτας λίγο πριν από τις 16.30 (τοπική ώρα, 11.30 ώρα Ελλάδας) προερχόμενο από την Ινδία, όπου ο Ομπάμα πραγματοποίησε τριήμερη επίσκεψη.

Το επίσημο πρόγραμμα προέβλεπε ως τώρα ότι ο Ομπάμα θα παρέμενε είκοσι ώρες στην Τζακάρτα, όπου επιστρέφει για πρώτη φορά αφού έζησε εκεί τέσσερα χρόνια στα νιάτα του, από το 1967 ως το 1971, αφού η μητέρα του είχε παντρευτεί σε δεύτερο γάμο έναν Ινδονήσιο.

Έπειτα από τη διμερή συνάντησή του με τον ομόλογό του Σουσίλο Μπαμπάνγκ Γιουντχογιόνο, ο Ομπάμα πρόκειται να επισκεφτεί το τέμενος της Τζακάρτας και να εκφωνήσει ομιλία στο πανεπιστήμιο της Ινδονησίας αύριο το πρωί. Επρόκειτο να αναχωρήσει νωρίς το απόγευμα για τη Νότια Κορέα για να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής της G20.

Ο Γκιμπς διευκρίνισε πως ο Αμερικανός πρόεδρος εξακολουθεί να ελπίζει ότι θα εκφωνήσει την ομιλία και εξετάζεται πώς θα ρυθμιστεί το πρόγραμμά του.

Η έκρηξη του ηφαιστείου Μεράπι, το οποίο απέχει περίπου 430 χλμ. από την Τζακάρτα, άρχισε στις 26 Οκτωβρίου και έχει προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 150 ανθρώπων.