Στη δημιουργία επιτροπής που θα προετοιμάσει την τροποποίηση του Συντάγματος έως την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου συμφώνησαν σήμερα κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του αντιπροέδρου της αιγυπτιακής κυβέρνησης Ομάρ Σουλεϊμάν με την αντιπολίτευση στις οποίες συμμετέχουν και οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι.

Υπήρξε συμφωνία για “το σχηματισμό μιας επιτροπής από ανθρώπους της δικαστικής εξουσίας και έναν αριθμό πολιτικών προσωπικοτήτων για να μελετήσει και να προτείνει τις συνταγματικές τροπολογίες και τις νομοθετικές τροπολογίες που είναι αναγκαίες πριν από την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου”, δήλωσε ο Ράντι.

Ένα από τα θέματα που θα συζητήσουν επίσης οι πλευρές που μετέχουν στο διάλογο είναι αυτό του τερματισμού της επίσημης κατάστασης έκτακτης ανάγκης, η οποία δίδει στην αστυνομία ευρείες εξουσίες, λαμβάνοντας πάντα υπόψη την "κατάσταση της ασφάλειας".

Άλλο ένα θέμα που θα συζητηθεί είναι αυτό της επέκτασης της ελευθερίας της πληροφόρησης μέσω διαδικτύου.

Στις συνομιλίες του Aιγύπτιου αντιπροέδρου με την αντιπολίτευση μετέχουν πέρα από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και εκπρόσωποι του κόμματος Wafd (φιλελεύθερο) και του Tagammou (αριστερό), μέλη επιτροπής που επελέγη από τις φιλοδημοκρατικές δυνάμεις, οι οποίες ξεκίνησαν το κίνημα αμφισβήτησης που αξιώνει από τις 25 Ιανουαρίου την αποχώρηση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, όπως και ανεξάρτητες πολιτικές φυσιογνωμίες και επιχειρηματίες.

Αρνείται την προεδρία ο Σουλεϊμάν

Ο αντιπρόεδρος της Αιγύπτου Όμαρ Σουλεϊμάν απέρριψε σήμερα αίτημα της αντιπολίτευσης να αναλάβει τα καθήκοντα του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, δήλωσε ένας από τους αντιπολιτευόμενους που μετέχει στο διάλογο μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.

«Του ζητήσαμε ο πρόεδρος να μεταβιβάσει τις εξουσίες του στον αντιπρόεδρο, σύμφωνα με τα προνόμια που του παραχωρεί το άρθρο 139 (του Συντάγματος), αλλά αρνήθηκε», δήλωσε ο αξιωματούχος κόμματος της αντιπολίτευσης, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί. Η κυβέρνηση άρχισε σήμερα έναν «εθνικό διάλογο» με την αντιπολίτευση, με τη συμμετοχή της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, της κύριας αντιπολιτευόμενης δύναμης στην Αίγυπτο, η οποία αποτελούσε μέχρι σήμερα το μαύρο πρόβατο για το αιγυπτιακό καθεστώς.

Από τις 25 Ιανουαρίου που ξεκίνησε το κίνημα λαϊκής αμφισβήτησης, ο Σουλεϊμάν, πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών, διορίστηκε αντιπρόεδρος. Ο Χόσνι Μουμπάρακ είχε καταργήσει το αξίωμα του αντιπροέδρου όταν ανέβηκε στην εξουσία το 1981.

 

Η ζωή στην Αίγυπτο προσπαθεί να ξαναβρεί τους κανονικούς της ρυθμούς, μετά από 13 ημέρες διαδηλώσεων.

Το κέντρο της πόλης του Καΐρου συνεχίζει να παραμένει κομμένο στα δύο, με τους διαδηλωτές να επιμένουν ακόμη και σήμερα, υπό βροχή και κάποιο σχετικό κρύο να ζητούν την "εδώ και τώρα παραίτηση του Αιγυπτίου Προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ"

Όμως, στο υπόλοιπο Κάιρο, οι ρυθμοί της ζωής επιστρέφουν. Η κίνηση στους δρόμους κάνει ξανά την παρουσία της αισθητή ενώ οι καθαριστές έχουν ήδη αρχίσει να μαζεύουν τα σκουπίδια.  Τα περισσότερα μαγαζιά άνοιξαν, παρά την μικρή έλλειψη τροφίμων και κάποιων βασικών ειδών. Η εμπορική κίνηση επανήλθε σημαντικά, ενώ άνοιξαν και οι τράπεζες, όπου σχηματίστηκαν τεράστιες ουρές.

Οι αστυνομικές αρχές έχουν πάρει πλεόν κανονικά τις θέσεις τους στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα μετά από εντολή του υπουργού Εσωτερικών.

Την ίδια στιγμή, τραγούδια πατριωτικά, που μιλούν για την Αίγυπτο, για τις ομορφιές της χώρας και του λαού της, είναι τα μόνα που ακούγονται, εκτός από τις ειδήσεις, από τα αιγυπτιακά ραδιόφωνα και την τηλεόραση.

Σχετικά Θέματα: Ημέρα διαπραγματεύσεων στην Αίγυπτο