Το ξέσπασμα του κινήματος αμφισβήτησης στην Αίγυπτο και την Τυνησία θα πρέπει να αποτελέσει ένα μάθημα για τα απολυταρχικά καθεστώτα σε άλλες χώρες δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν διευκρινίζοντας πως μια ομαλή μετάβαση στην Αίγυπτο είναι ουσιαστικής σημασίας για την ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων

Την ίδια ώρα, το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε, χθες το βράδυ, ξένους διπλωμάτες, χωρίς να τούς κατονομάσει, ότι αποπειράθηκαν να εισαγάγουν όπλα στη χώρα.

"Διαπιστώθηκε ότι ορισμένες ξένες πρεσβείες στο Κάιρο αποπειράθηκαν να εισαγάγουν όπλα και συσκευές τηλεπικοινωνιών σε διπλωματικούς σάκους, επικαλούμενες τη διπλωματική ασυλία, αναφέρεται σε ανακοίνωση του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών.

"Οι αρμόδιες αρχές έχουν το δικαίωμα να κατασχέσουν κάθε συσκευή τηλεπικοινωνιών ή όπλο που χρειάζεται άδεια κυκλοφορίας στην Αίγυπτο", προειδοποιεί το υπουργείο Εξωτερικών, χωρίς να κατηγορήσει επισήμως κάποια πρεσβεία ή να προσδιορίσει για ποιού τύπου όπλα πρόκειται.

Πολλές πρεσβείες στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα ενίσχυσαν τα μέτρα ασφαλείας και συνέστησαν στους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τη χώρα, έπειτα από το κίνημα αμφισβήτησης του καθεστώτος που εκδηλώθηκε για πρώτη φορά στα τριάντα χρόνια της προεδρίας του Χόσνι Μουμπάρκ.

Σύμφωνα με μη επιβεβαιωμένο απολογισμό του ΟΗΕ, από τις συγκρούσεις ανάμεσα σε αντικυβερνητικούς διαδηλωτές και τις αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας σκοτώθηκαν περί τους 300 άνθρωποι.

Ταυτόχρονα, τέσσερις αντιαρματικές ρουκέτες έπληξαν σήμερα, Δευτέρα, στρατώνα των αιγυπτιακών δυνάμεων ασφαλείας στη Ράφα στη Χερσόνησο του Σινά, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας αξιωματικός.

Απελευθερώθηκε ο δημοσιογράφος του αλ Τζαζίρα

Παραλληλα, το δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο αλ Τζαζίρα μετέδωσε ότι χθες, Κυριακή, το βράδυ αφέθηκε ελεύθερος ο δημοσιογράφος του που είχε συλληφθεί νωρίτερα, έπειτα από κράτηση εννέα ωρών.

Ο Αϊμάν Μοχιελντίν, που είναι αμερικανικής υπηκοότητας και εργάζεται για το αγγλικό αλ Τζαζίρα, είχε συλληφθεί απο τον αιγυπτιακό στρατό κοντά στην πλατεία Ταχρίρ.

Ένας εκπρόσωπος Τύπου του τηλεοπτικού δικτύου είχε ζητήσει «την άμεση απελευθέρωση» του Μοχιελντίν, επισημαίνοντας ότι οι «πρέπει να σταματήσει η ανάμιξη στην εργασία των δημοσιογράφων» .

Ο Μοχιελντίν συνελήφθη μία εβδομάδα μετά την απόφαση του Αιγύπτιου υπουργού Πληροφοριών να κλείσει τα γραφεία του αλ Τζαζίρα στην Αίγυπτο και να ανακαλέσει τις διαπιστεύσεις των δημοσιογράφων του.

Το τηλεοπτικό δίκτυο επεσήμανε άλλωστε ότι εννέα δημοσιογράφοι του κρατήθηκαν για μικρά χρονικά διαστήματα την προηγούμενη Παρασκευή -που είχε ονομαστεί "Ημέρα της αποχώρησης" του Αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ - και ότι την ίδια ημέρα υπήρχαν παρεμβολές χωρίς προηγούμενο στις εκπομπές του.